tvångsmedicinera inte min kompis..bra artikel

Tvingad Det är forskare från brittiska Institute of Psychiatry och City University i London som gått igenom 14 studier om tvångsmedicinering av psykiskt sjuka. Studierna är utförda i sju länder varav Sverige är ett. De flesta patienterna i studierna hade en diagnos för någon psykisk sjukdom, vanligast var schitzofreni eller bipolär sjukdom.

Resultaten publiceras i Journal of Advanced Nursing och författarna till artikeln menar att tvångsmedicinering ofta sker slentrianmässigt utan starkt vetenskapliga stöd för att det är till patienternas bästa. Bland annat kan risken för att tvingas till medicinering hindra människor att söka hjälp, menar de.

Hur vanligt det är med medicinering under tvång skiljer sig mycket mellan olika kliniker säger författarna. Manuela Jarret som lett studien säger till BBC att hon hade förväntat sig hitta mer bevis för att det fungerar med tvångsmedicinering och att hon efterlyser flera studier om detta.  

Kristina Haglund är sjuksköterska och lektor vid institutionen för neurovetenskap vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon håller med om att det skulle behövas mer forskning om patienternas upplevelse av att tvångsmedicineras.
- Syftet med tvångsmedicinering är att patienter ska uppleva lindring i sitt sjukdomstillstånd. Men det innebär stor begränsning av patienters autonomi och därför måste patienters integritet värnas till det yttersta genom att medicineringen sker först när alla andra alternativ beaktats
(artikellänk)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0