Lite fakta info om vad som leder till LRV...



Allvarlig psykisk störning
(APS) är en svensk juridisk term och utgör i Sverige ett nödvändigt kriterium för såväl psykiatrisk tvångsvård som rättspsykiatrisk vård. Det är inte en medicinsk term.

Allvarlig psykisk störning är huvudsakligen psykotiska tillstånd, med hallucinationer eller vanföreställningar, samt självmordsbenägenhet. Personer med personlighetsstörningar eller missbruk kan tillfälligt få psykotiska genombrott, vilket då kan betraktas som en allvarlig psykisk störning och motivera psykiatrisk tvångsvård. Personlighetsstörningar klassas dock inte i sig som en allvarlig psykisk störning och en person med personlighetsstörning kan därför dömas till fängelse och inte rättspsykiatrisk vård.[1]

När en skyldig inte kan dömas till fängelse för brott på grund av vissa allvarliga yttranden av en psykisk störning. Om den person som har funnits vara skyldig till ett brott begick detta under inflytande av en allvarlig psykisk störning föreligger fängelseförbud. Den skyldige ska istället dömas till rättspsykiatrisk vård. Beslutet fattas av domstolen utifrån ett utlåtande från en rättspsykiatrisk undersökning. Rättsläkare, psykologer, arbetsterapeuter och annan sjukvårdspersonal utreder alltså allvarlig psykisk störning, men det är domstolen (jurister) som avgör om det föreligger en allvarlig psykisk störning i juridisk mening.
(Källa: wikipedia)

Vad det inte står i wikipedias artikel är att sverige har bland världens hårdaste regler för överlämnande till vård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0