Citat från Hispan.

Sann konversation vid en anonym patients riskbedömning.

Utredaren: Har du någon hobby?
Patienten: Nää inte direkt.
Utredaren: Inget du gillar extra mycket?
Patienten: Jo, Tysk erotikfilm..
Utredaren: tysk? varför just Tysk?
Patienten: Jag vet inte, det är nått med språket.....vad betyder schnell egentligen?


Tisdag, fys och centrala veckan...Tisdag, idag var det jättegott rotmos och korv till mat, som vi gjorde själva..Eller två här som lagade mat till avdelningen (tack). Rotmos är en lustig rätt, antingen blir det jätte äckligt eller om det görs på rätt sätt så blir det jättegott. Jag satte sedan på mig lite svensson-kläder och gick inqognito ner till kiosken och köpte en kopp kaffe och en tidning och satt en stund och läste. Träffade på Sjukhus prästen och Sjukhus diakonen och pratade lite med dem, de är verkligen jättetrevliga. Byggnaden som kiosken ligger i är inget estetiskt mästerverk, men det är rätt skönt att gå dit ibland och bara sitta en stund..oftast går jag dock ner till sjön och kontemplerar lite i lugn och ro..

Nu sitter jag och laddar inför kvällens fysiska ansträngning, Gympasset! Satsar som faan på att komma i form till Beach 2030 säsongen *spänner bicepsen* Jag lär ju aldrig bli en "väl-pumpad" snubbe, men det är skönt att få ta ut sig lite i gymmet ändå måste jag säga..Annars är det lungt. Centrala veckan är igång för fullt uppe i Sundsvall, för er som inte vet vad det är så är det lite av "En Klubb för inbördes beundran" Alla rättspsyken samlas ett par dagar och har en massa föreläsningar och får berätta hur duktiga de är för varandra, sedan blir det efter vad jag har förstått "lite mat & dryck" på kvällarna med allt vad det innebär..

Årets centrala vecka enligt Sundsvalls Rättspsyk:

Programmet innehåller bland annat detta:

- Minnesforskning
- Självsakdebeteende från olika perspektiv
- Kvinnliga psykopater, vilka är de?
- Framtidens juridik inom rättspsykiatrin
- Presentation och diskussion: Våra egna enheter (denna skulle vara kul att lyssna på ^^)

Undrar om man som patient skulle kunna få föreläsa på en sådan vecka? Så kallade experter kan ju uttala sig hur mycket det vill, men kommer aldrig kunna ge en patients syn på saker, och den rent kliniska saken är väl inte så svårt att sätta sig in i, det intressanta vore väl hur brottslingen/den sjuke tänker eller tänkte om sitt beteende, sitt liv som fri kontra intagen..Det hade jag tyckt var mer intressant att lyssna på än nån forskare som tror sig veta precis hur saker och ting fungerar. Inget ont om forskare dock, de gör ett bra jobb, många av dem iallafall, rent kliniskt.

Nu ska jag lyfta skrot..

Må väl och låt kvällen bli skön!

Citat från Hispan:

Patient: Du där!!
Personalen hajar till..
Patient: Ja du med hakorna! kan du öppna köket?

Sköna lirare... "PAL"


<---obs! detta är ej "Pal" ´Hippien på bilden har inget med inlägget att göra, men är rätt lik "pal".

Ibland är gränsen hårfin mellan personal och patienter. PÅ en klinik jag var på innan fanns en mycket udda doktor. Jättesnäll på alla sätt och vis, nästan lite på gränsen till överempatisk...Och tokig..Han svamlade när han pratade och lät ungefär som Per Oscarsson, och hade typ noll koll...En natt kom han upp på avdelningen kl 4, och undrade vart alla var nånstans, sen tittade han på klockan och sa "jaha..klockan är 4, då är det ju kiosk", Personalen berättade att de hade tittat på honom och informerat honom om att det var kl 4 på natten, varpå han hade sagt "oj..då sov jag längre middag än jag tänkt"....En annan sak han gjorde var att komma ut på rastgården i boxershorts och när folk påtalade för honom att man kanske inte skulle gå i kalsonger på en rastgård, visade sig att han hade boxershortsen på sig i tron om att det var riktiga shorts..

I länsrätten var han en katastrof, han kunde inte ens svara rätten på om jag fick gå ut, och jag fick då redogöra för mina friförmåner, rätten frågade då läkaren om det stämde varpå han sa "ja det kan det mycket väl göra!..

Han bodde dessutom i ett hus utan rinnande vatten berättade han och köpte ramlösa som han badade i....Tanken de flesta slogs av vilken diagnos han skulle fått under en RPU och hur länge han skulle ha suttit på Hispan om han begick ett brott...Hur han klarade Läkarutbildningen är nog ett mysterium för många, men han var snäll och mysig och rätt kul och kvalificerar sig helt klart till kategorin "Sköna Lirare"

Citat från hispan

-Det mänskliga psyket är som ett pussel, och i ditt pussel fattas det några bitar..

Sagt av en Läkare till en anonym patient


Citat från Hispan..

-Du? Jag tror fan att jag är Jesus..
*Jaså varför då?
-För att jag lider så jävligt..

Anonym patient 2004 vid matbordet

-Om Darth Vader finns...då kan du fan räkna med Rymd-noja

Samma patient som ovan 2004 (Han dyrkade Darth vader)


Veckans början..
Måndagen är nu över om några timmar, på rättspsyk är den över, många har redan knytit sig för natten, tagit natt medicinen och snart kommer yrseln och den konstgjirda sömnen..eller dvalan kan man nästan kalla sömnen man får av sömnmediciner..Jag hade sjukt mkt sömnmediciner för 4 år sedan, jag var helt sänkt, och fick be läkaren trappa ut dem, vilka han gjorde, och jag fick en god naturlig sömn och den har jag haft sedan dess *ta i trä*. Dubbla maxdosen propavan och 2ml theralen till natten sover man ju garanterat på när man är tokig, får man det i friskt tillstånd så sover man nog ett dygn.

Jag vet inte varför mediciner ses som en Gudagåva inom psykiatrin, fast det är väl den lätta vägen att ta, söver man folk med mediciner behöver man inte bråka med dem. Visst finns en massa folk som behöver många, och ibland starka mediciner, men jag tycker att de flesta får mediciner "bara så där". På en av landets största kliniker, gav de ut stesolid (starkt beroendeframkallande benzo,som ger lugnande effekt) som om de vore halstabletter,,Folk får chansen att fly från sina problem istället för att ta itu med dem. Mediciner skjuter bara fram problematiken, jag tror att jag personligen kommit så långt i min bearbetning pga att jag inte nyttjat lugnande utan tagit ångesten när den kom (nån gång har jag fått mediciner dock) och har på så sätt lärt mig hantera ångesten bra och den är nu inget problem längre..Piller på piller ger de till patienter sedan piller för biverkningar, och piller för biverkningspillernas biverkningar. Jag tror att man om 200 år kommer att skratta åt dagens psykvård, precis som vi förfäras åt psykvården för 200 år sedan..De säger att klinikerna tystnade när Hibernalen kom och så var det nog, folk somnade ju, sövda människor skriker inte..

Hur som helst har det varit en fin dag, vädret började bra, sen ösregnade det ett par timmar, och sen blev det hyffsat igen. var iväg och spelade musik idag och det är typ veckans höjdpunkt, tycker att det är jätte kul och jag börjar ta mig ordentligt..

Nää WTF????Jag blir så beklämd. Försäkringskassan har ett satans datortjofräs som kostar 250.000 i minuten trots att den inte fungerar, sen sitter sjuka personer, med sjukpenning som de inte ens klarar av att äta mat varje dag för? HUR i helvete är en myndighet funtad som låter folk ha det så illa att de ska behöva gå och sova hungriga? Anders "Trähatten med svans"Borg och Fredrik "Im so dumb I must be cute"Reinfeldt kan tjata bäst fan de vill om hur bra sverige är när de står inför FN och EU samlingarna, men ta hand om sina medborgare kan de inte, den saken är säker..

Fy faan säger jag. Sossarna var inte en bra regering, men borgarna skulle de kunna ersättas med dagisbarn och de skulle klara det bättre än de illiterater som sitter där..*arg*

Sverige tillhör den "tredje världen" den saken är klar, regeringen är inte ett dugg bättre än talibanregimen i Afghanistan.

Måndag igen...Monday Morning Blues..

<-- Svensk proletär

Måndag morgon, Hundratusentals människor sitter på jobbet eller är på väg dit med en klump i magen, de är frustrerade över sin tillvaro och hatar sitt jobb. Tusentals mentalpatienter får sina mediciner och sitter nu med arbetsterapi, en del sover nog ännu, och de går upp till maten vid 12. Frustrationen i samhället är total, regeringen kommer tillbaka efter helgen och kan på nytt missköta sitt jobb, försäkringskassans havererade datorsystem kommer att kosta några miljoner till..Helt otroligt att Försäkringskassan kan lägga så mkt pengar på något som inte fungerar..inte undra på att de inte kan låta folk vara hemma när de är sjuka..Men man kan ju trots allt ligga ner och arbeta om man har ryggproblem...Idioter finns det ju gott om och den siste är inte född ännu..

Martin Luther King jr berömda "I have a dream" tal kan aktualiseras än mer idag, men till: Jag har en dröm, att alla männsikor ska få leva i en demokrati där man värnar om sina svagaste medlemmar och inte ser dem som parasiter på samhället". Psykiatrin ropar efter mer pengar, fast de kommer inte gå till terapeutiska saker för patienter, utan till högre löner för ledningar och nya murar. Och Sverige skulle kunna spara 9 miljoner kr, i månaden enbart på att följa lagen så som den är skriven, detta genom att skriva ut patienter som enligt lag ska skrivas ut då de är medicinskt färdigvårdade. Jag räknar då på ca 150000 kr i månaden per patient, och de såkallade Hawaii-fallen (de som enligt lag ska släppas) är enligt Sten Levander ca 60 personer, fast mörkertalet kan man nog räkna med är ganska högt, speciellt med tanke på vissa klinikers tendens att "klassa ner" sina patienter...

Vi i Sverige ska väl inte klaga, det är ju klart värre att leva i ett land som Pakistan, men att Sverige som land pekar på att andra länder inte sköter sig och vägrar rätta sig efter de mänskliga rättigheterna, gör mig beklämd, fast det är ju rätt svårt att se sina egna fel och brister antar jag...Att Sverige ser ut som det gör är väl ett tecken på att vår välfärd är på väg att försvinna, människo-värdet har ersatts av profit och sjuka är något som ska bekämpas. Inte undra på att folk i landet mår dåligt. Vad hände med omtanken och att se andra människors livs situationer?

Hur som haver, nu har jag varit lite seriös och kritisk..Men idag kommer bli en bra dag. Jag gillar nog Måndagar bäst, iaf på kliniken, då det händer lite, Det är musikgrupp och det är trevligt att få komma iväg o lira lite och kraxa i en mikrofon. Och jag önskar er alla en bra start på veckan och ta hand om er..

Upp till kamp kära bröder och systrar!

Vilken strålande ...Vilken strålande dag! Fint väder och dagen började med avdelningstädning, vilken kan låta sådär, men det var rätt trevligt att städa genom, sen sätta sig med en kopp kaffe o bara pusta...Sen var det dags att ta ut frigång och gå på lite kyrkkaffe och en kortare andakt, med vacker sång. Kantorn här sjunger fantastiskt, och de som håller i det från sjukhus kyrkan är fantastiskt snälla och trevliga. Det är en liten oas mitt i eländet här..

Läste att kliniken här fått kritik av socialstyrelsen över sitt mobilförbud, men överväger att strunta i att följa lagen. Undrar om man som utskriven sen kan hävda att man inte behöver följa lagar som man inte gillar? Eller funkar det enbart för myndigheter och folk med höga löner? Knäppt är det iaf att man inte från klinikens sida bryr sig om lagen...

undrar om detta scenario skulle fungera:

Polisen stannar en bil:

Polisen: Det gick kanske lite fort här?
Förövaren: Nej då!! jag körde ju bara 120 och det har ju diskuterats i flera år att det ska införas..
Polisen: Ja visst ja! va dum jag är..kör du vidare då unge man..
Förövaren: tack konstapeln..

Kan vara en löjlig jämförelse, men det är typ det ledningen säger här "det kan ju komma en lag som förbjuder"..jaja..Fint slut på veckan iaf och imorgon ska det sjungas och gnolas!

En psykiatri gåta...Pessimisten säger:Nu kan det faan inte bli värre!!


Optimisten sa: Joho då det kan bli mycket värre!!


vem är optimisten?

Svara gärna i kommentar ..


Sköna prioriteringarSvar i tv på frågan vad pengarna ska gå till som han nyss vunnit (5 mille)

Glad man:
Jaaa du, hälften kommer jag lägga på vin, kvinnor och sång..Resten kommer jag att slösa bort!

Fina människorÄven om jag under perioder inte alltid haft denna åsikten, så är jag glad att jag under åren som inlåst träffat på så många fina människor. Många patienter och personal är helt fantastiska och underbara på alla sätt och vis, men de har ändå en viss insyn i vissa saker, om sjukdomar och hur lätt extrema situationer kan gå fel...Det som gör mig så glad är när jag träffar på personer (you know who you are) som inte vet så mkt om om dessa kliniker och dess patienter, men ändå ger personer som mig, en ärlig chans att visa vem jag är. Man får lätt illusionen att svenska folket representeras utav pöbeln på diverse forum, men de personerna är endast bittra och trångsynta och har antagligen ett sämre liv än mig som inlåst..

Tack, för respekten och vänliga ord..Och framförallt vänskapen!

*kramar*

Kramgoa Rättspsykslåtar..Du käre lille SSS
®
text: Pat Punkt Melodi: Du käre lille snickarbo

På SSS, där hamnar man
När det är nått man gjort
O har du blivit riktigt knäpp
Då går transporten fort

ref
Mediciner Hoppfallera
Isolering Hoppfallerej
En bältessäng hoppfallera
Är bra för mig hoppfallerej

på rastgården där fanns det träd
de har de tagit bort
O muren som de bygger nu
Är inte särskilt kort

ref
Gråa murar hoppfallera
o el i stängslen hoppfallerej
en jättegrind hoppfallera
E´bra för mig hoppfallerej

När man har blivit jättearg
då går det riktigt fort,
då kommer 150 pers
o ger en injektion

ref
Bältessängen hoppfallera
nål i rumpan hoppfallerj
en akutard hoppallera
E´bra för mig Hoppfallerej

Du käre lille SSS.
Snart kommer jag igen
Du trodde väl du sluppit mig
men nu tog jag med en vän

ref
Mediciner Hoppfallera
Isolering Hoppfallerej
En bältessäng hoppfallera
Är bra för mig hoppfallerej

Men nu så är vi två små blå
som gärna kommer in
till mat & somn o & terapi
& Lite medicin

ref
Gråa murar hoppfallera
o el i stängslen hoppfallerej
en jättegrind hoppfallera
E´bra för mig hoppfallerej

(the Slut)

Lite humor, måste man ha för att inte gå under...*ler sött*

Mycket snack bli´rePå rättspsyk (jag antar att samma gäller för kåken) så är det mycket snack, mycket rövarhistorier om folk som gjort si och så, vilka som rymt med vem och vilka som suttit på Kumla med vilka etc. Man skulle lätt kunna tro att det går en massa brottslingar fria där ute, då de flesta på insidan är oskyldiga, om man får tro dem. Få vet vad de egentligen sitter inspärrade för och varför de inte släpps ut (trots att de gång på gång missköter sig). Många som sitter inlåsta här, har suttit i många år, många gånger på många anstalter och psyken för många olika brott..Visst anses många brottslingar att de själva är bättre än andra, och visst ser många ner på vissa typer av brott. Personligen anser jag att man måste se människan och inte det personen gjort. Visst har man synpunkter på brotten, att man tycker att vissa saker är mer jävliga än andra etc, men människan bakom har jag aldrig haft synpunkter på. Människan har ett okränkbart värde anser jag. Och jag antar att folk har samma synpunkter på mig och andra intagna. Alla vet ju vad alla är intagna för, egentligen vet vi intagna mer än personalen och ofta tidigare än personalen. Djungeltrumman går oavbrutet.


Ofta är det mycket skitsnack om myndigheter och då framförallt domstolar och polisen. Polisen har jag aldrig haft några problem med, har "bara" varit arresterad en gång, då jag angav mig själv. Jag har personligen alltid behandlats väl av polisen, fast jag har åandrasidan aldrig levt ett kriminellt liv. Att ange sig själv lärde jag mig tidigt av de mer garvade på hispan; "Att det gör man bara inte", det var inte populärt direkt, fast det var ju försent då. Något mer brott tänker jag inte göra, så det blir ju aldrig ett problem.

En sak jag blev ytterst förvånad över, eller glatt överaskad då jag såg en ny sida av "kriminal fallen" var när en polis skjöts till döds av en psykiskt sjuk man i Nyköping, då polisen skulle hämta honom på ett akut vårdintyg. Då hade vi dagen efter på morgonsamlingen en tyst minut för den mördade polisen, på en förfrågan av en man som man får anse vara ytterst kriminell. Den psykiskt sjuke mannen dömdes senare till Livstidsfängelse, och ansågs frisk, vilket får mig att undra vilken frisk man som gör en sådan sak då han ska inhämtas för ett akut LPT (då ska man väl vara sjuk?) Fast gränsen mellan frisk och sjuk i juridisk mening är ytterst tunn...Det var iaf fint att få ha en tyst minut på det sättet. Jag tror att den tragedin tog hårt på alla i viss mån, det gjorde iaf det på mig..Men som Syster Helen Prejean (som skrev boken "Dead man walking) skrev " Att alla människors värde är större än hans värsta handling"..Har ni inte läst boken eller sett filmen (med Sean Penn & Susan Sarandon) så kan jag rekomendera den, den visar en sann historia om det barbariska i dödstraff..

En fin Lördag har det varit, har fått fina kläder och fina besked...Så ha en fin kväll alla ni där ute som läser detta..

 <---- så ser filmkonvolutet ut *se den*

Saturdaynight fever

Det är lördag, precis haft besök av mor och far och vi satt nere vid sjön och drack kaffe, sen fick mina päron lyssna på två sånger jag lärt mig som jag kommer spela med socioterapin inom kort då vi ska anordna ett musik kaffe för kliniken. Ser framemot att få spela lite faktiskt, har börjat bli bra på att sjunag igen som jag var när jag var yngre, hittar tonerna bra igen, vilken antagligen beror på att jag inte är så spänd längre. Det var iaf kul att de kom hit och vi kunde ha lite trevligt..

Såg en riktigt knepig film igår..The Mist, skriven av Stephen King, den mannen kan ju inte vara helt bra i kolan, ärligt talat så är han nog ytterst neurotisk och paranoid..fast har man så mycket pengar så heter det ju ecentrisk istället! Ikväll blir det nog lite film kväll med, det är inte så många på min avdelning i helgen så det är rätt lungt..halva gänget har permission över helgen.."Det finns stunder då patienter får gå på gatorna som vanligt folk"-Gammalt djungelordspråk.

Fint väder är det..ovanligt med så här många dagar i rad utan regn...Men det kan man ju inte klaga på^^

Fredag igen...Återigen är det helg, men denna helgen blir kul. Idag kommer en polare på besök, som det var ett tag sedan jag såg och imorgon kommer mina päron. Så detta blir en trevlig helg och min sista helg som ung..nästa söndag blir jag ju typ gammal^^, eller ja..gammal är ju ett år kvar till, men 29 år då känns det som om backen börjar gå nedför..Jag har hämtat mig från gårdagen, har inte en tillstymmelse till träningsvärk, fast jag är lite mör kan man kanske kalla det..

Helger är dryga på kliniken som jag sagt. Storhelger är om möjligt ännu drygare. Av någon anledning är jul och nyår okay, det tänker jag inte så mkt på, men födelsedagar och typ dagar som midsommar är riktigt dryga att vara inlåst. Fast jag antar att det är det som är meningen med stat och landstings kbt-inlåsning. I uppdragen för rättpsykiatriskvård står det att nätverksarbete och en slussning till samhället är av yttersta vikt, vilket rimmar mkt dåligt med alla murar och stängsel de bygger, allt det för med sig är att folk "där ute" blir allt mer rädda och fördomsfulla gentemot psykiatrin och psykpatienter. Alla rubriker i media hjälper ju inte att socialisera psykiskt sjuka heller..Egentligen borde folk få komma och se kliniker från insidan, kanske träffa lite patienter som går me på att tystnadsplikten ruckas lite..Anledningen till detta är att gemeneman är rädd för det han/hon inte känner till eller kan.

Öppna murarna och ge lite insyn i betong terapin, så tror jag att förståelsen ökar. Rätt knäppt att folk vet mer om livet på ställen som Ulan Bator i Mongoliet, än om svensk psykiatri.

Från 0-100 på 4,6 år..Idag, kära läsare kan jag meddela att jag haft fullt upp...Som rubriken säger så har jag idag gått från istort sett 0 till 100..Har nästan varit igång oavbrutet sedan 07.30 i morse..Träning och vattengympa och storhandling till avdelningen och diverse möten. Jag måste tillägga att det är riktigt skönt att få vara igång en hel dag..

Har idag haft  vattengympa som jag nämnde. Det var mkt hårdare än jag trodde men kul och kändes mycket givande. Jag är ju inte i mitt livs bästa form så detta var nog jättebra för mig. 

Skriver mer imorgon när jag inte är så trött..

Chipp!

Tyvärr är detta snudd på sant..

akut-nummer för psykakuten

...tuuuut.....tuuuut.....tuu... klick

Hej. Välkommen till Psykakuten.

Om du är tvångmässig, tryck 1 om och om igen.

Om du är underordnad, be någon att trycka 2.

Om du har flera personligheter, tryck 3, 4, 5 och 6.

Om du är paranoid, kan du enbart låta luren ligga av. Vi vet vem du är och vad du vill och kommer att söka upp dig inom den närmsta timmen.

Om du är schizofren kan du bara lyssna på den lilla rösten i ditt huvud som kommer att säga vilket nummer du ska trycka på.

Om du är mano-depressiv kvittar det vilket nummer du trycker på. Ingen kommer att svara ändå.


Mentalsafari vidgar patienters vyer. Konnichiwa Kära läsare,

jag ska idag meddela att jag varit på mentalsafari och tagit mig an, en för mig ny kultur, som patient inom den svenska rättspsykiatrin anser jag att det är viktigt att man vidgar sina vyer och söker insikt i andra kulturers tokerier.

Dagens lunch blev således; Rå fisk, eller Sushi som det heter på utrikiska. Dessa små oansenliga små klumbar utav alger och rå fisk, må se udda ut för oss nordbor, och jag har aldrig riktigt tagit mig an den Japanska kulturen som jag alltid ansett något weird; Jag menar J.Pop, Sumobrottning och Shogun blandat med inmundigandet av råfisk? Nej tack har jag sagt, men idag tog jag steget och betalade dyrt för dessa små bitar.

Slutsats: Det är riktigt gott med sushi, wasabi är inte heller så tokigt. Skulle mycket väl kunna tänka mig att återigen äta sushi, lite i det dyraste laget kan jag tycka för okokt fisk, men det fungerar och smakar väl. Man blev inte heller däst utan lagom mätt. Men alla dessa japaner kan ju inte ha fel!


Medias "Experter"Läste artikeln i Expressen om att "Arboga-tyskan" först tillbaka till häktet efter endast två veckor, och Vadstenas Chefspsykolog/forskningschef Mats Dernevik uttalade sig som expert i media. Han sa i princip att han trodde tyskan varit bråkig och ej villig till samarbete. Jag har träffat denna så  kallade expert ganska mycket och kan säga att nån mer inkompetent och självgod man än han kan man leta länge efter..Han är intresserad av en sak, och en sak allena och det är att få sig själv och hans så kallade forskning att se bra ut så han får plats att synas i media.

Ganska uppenbart är att han i sin yrkesutövning "klassar ner" sina patienters psykiska status för att sedan successivt kunna höja och på så sätt visa hur god vård de får. 

två veckor på RPU utredning kan visserligen vara en "kort" utredning, men många blir kryssade redan efter 1-2 veckor, resten av tiden är mer administrativt och observation som jag fattat det, sen det som tar tid är antagligen intervjuer med anhöriga etc och det kan man nog förutsätta inte görs i "tyskans" fall.

Det är en ofantlig tragedi det som hänt i Arboga, och jag lider med de anhöriga i detta. Jag kan inte förstå nyhetsvärdet i dessa tragedier dock, media tycks inte fatta att de säljer lösnummer på andra människors bekostnad och lidande. Man får lätt uppfattningen att det inte finns goda nyheter längre, bara elände..Bakom varje brott finns en människa och bakom varje människa finns ett livsöde...

Jag har idag stött på många av de senaste årens "rubriker" och det har alltid funnits en människa bakom brottet, och deras historia har inte sett kul ut..Inte sällan har de sökt vård i flera år innan och inte sällan varit i extrema situationer som ingen skulle kunna ha hantera särskilt länge..

Psyk förändrar en som person...Jag har hela livet varit oerhört känslig, rent av skör i perioder och näst intill självutplånande. Antagligen mest på grund av den depression jag haft i många år, som till slut ledde fram till den allvarliga psykiska störningen jag led av under brotts tillfället jag dömdes för.. Jag har genomgått en stor förändring under åren som inlåst, min mormor sa strax innan hon dog att hon hörde på min röst att jag "blivit vuxen", det kan ju betyda mycket så klart. Man måste bli stark för att psykiskt klara av en vistelse på rättspsyk annars tror jag att man skulle gå under totalt i denna miljön. Även om jag aldrig suttit inlåst på kriminalvårdsanstalt så tror jag att klimatet är minst lika hårt på hispan...Jag är idag mer mån om mig själv och uttrycker känslor och min vilja, det har jag nog aldrig gjort fullt ut tidigare..Idag kan jag t.om skälla ut nån om jag blir arg.
Att hävda mig själv och min rätt är nog den stora delen i min rehabilitering som är en av grunderna till att klara sig ute den dagen, man åter ska leva i frihet. Man kan inte som människa klara av att bli överkörd utan att till slut gå under.


Man måste som sagt bli "hård" som inlåst för att inte gå under och bli utnyttjad, tyvärr kan det gå för långt för vissa som istället blir "kalla", vilket måste vara mer hämmande än utvecklande. Men många har ju ingen på utsidan som kan stötta så som jag har blivit stöttad..

Häromdagen satt jag med nål och tråd och lagade en reva+sydde fast en knapp i ett par byxor, och tanken slog mig "fan vad jag blivit ordentlig" innan skulle byxorna åkt in i garderoben för att aldrig mer användas..Nu sitter de som en smäck^^,
Jag testar nya saker och vågar möta nya människor. Jag tror att man genom att vara ärlig om sitt förflutna som sjuk , gentemot andra, även är ärlig mot sig själv och på så sätt får mer respekt för sig själv och till andra. Men framförallt respekt från andra..

Jag har aldrig "varit kriminell" vilket i psykiatrin handlar mer om identifiering än att ha gjort ett brott, men det är tragiskt när man ser unga killar i 19-20 års åldern som kommer in och tycker att det är häftigt att vara dömd och ser upp till gangsters som Deno Achar som de anses "ha lyckats", de killarna har nog inte mycket till framtid om de inte får hjälp ordentligt. Inlåsning gör nog mer skada än nytta för en sån kille, som borde ha fått transport till en stuga i norrländska skogarna där de skulle hugga ved och få finna sig själva istället för finna kontakter på anstalt..

Har man sett i X-antal århundraden att inlåsning inte gör saker bättre, snarare värre borde man kanske försöka hitta alternativa vägar kan jag tycka...Strafftänkande kan aldrig få gå före rehabilitering, då det är mer kontraproduktivt än samhällsutvecklande

Citat..

Galen man, gör så gott han kan.
Kokar spik på soppa..

sagt utav anonym patient 2008

Skönalirare..."Elton John; Homosexuell"

(bilden tillhör Caricature zone)

What is your name? Var det första denna lille man sa på knagglig engelska första gången jag träffade honom på min första klinik, jag presenterade mig, Han kontrade med "Elton John, Homosexuell", han såg ganska lustig ut, han hade alltid samma kläder, jeans uppdragna väldigt långt och en keps något på sned. Han frågade alltid vad man hette, och han var nästan alltid olika stjärnor, ibland MIck Jagger, ibland någon annan. Oftast var han dock Elton John, Homosexuell..
Han frågade alltid folk efter ciggaretter, om man inte rökte så var det ju okay tyckte han, men om nån rökte och han inte fick en cigg så gick han muttrande därifrån och sa en av de få svenska fraser han kunde "Jävla smålänning"

Han frågade alltid efter mitt namn, men när han såg att jag skulle flytta så kom det fram att han visste det, då sa han "Bye bye xx"

En liten filur...han kom och gick som han ville såg det ut som, han var överallt samtidigt och gjorde underliga saker utanför fönstren då man satt i besöksrummen..Men man lär inte glömma honom..


Är nog lite knasig ändå...

När jag kommer till den nybyggde muren, som är enorm och med en fin port i en vacker spy-gul färgnyans kan jag inte hjälpa det, jag börjar nynna på Mora Träsks gamla slagdänga från min barndom:

Vi kommer till ett Mur
(Vi kommer till ett Mur)
Vi kan inte gå runt den
(Vi kan inte gå runt den)
Det är mycket konstigt
(Det är mycket konstigt)
Vi måste klättra upp på den
(Vi måste klättra upp på den)

så lite knasig är man nog ändå *ler*

Ny vecka, på psyket, många nya psykoser landet, jag har precis duschat och ätit efter klinikens friskis och svettis...Svettiga blir vi ju alla. friska är ju en definitinsfråga så klart. Hänger med rätt bra i tempot, trots att de senaste åren varit slöa om man ska linda in det snyggt..Apatiska om man ska hårddra det...Måste säga att det var ett bra initiativ utav personalen som tog initiativet till att ta hit en instruktör, vi är många som behöver röra mer på oss, och det märks på konditionen ska jag säga... Kanske innebär en ny slogan för kliniken "Frisk i kroppen, frisk i knoppen!"

Låt oss nu ta denna vecka och göra det bästa av den. Hoppas den blir lång, för nästa vecka fyller jag år, och jag blir ju inte yngre direkt..Kunde ha stannat i ålder vis 25 tycker jag...restkommande år känns ju bara överflödiga i fråga om ålder, vid 25 kan man ju göra allt..Att sitta på psyk, och se åren gå, ger ju lite åldersnoja kan jag säga,det finns ju mycket som man vill hinna med innan man blir stor..Fast jag har kommit på en teori, som jag tänker stå fast vid; "De åren du sitter inne, ska du kunna räkna bort den dagen du kommer ut", man kan ju hävda det iaf ;)

Trähattar & Knickedicker, Dr Hjälplös

Trähattar och Knickedicker kommer att vara beskrivningar utav mindre roliga och mindre sympatiska människor jag mött under åren, framst personal. Kan inte säga att jag mött en otrevlig patient.Del ett i detta segment är mannen, myten och trähatten Dr Hjälplös. Han heter ju inte så naturligtvis utan det var ett smeknamn som personalen på en avdelning där han var Patientansvarig Läkare på gett honom...Ett mindre smickrande smeknamn som man inte kan påstå annat än att det säger en hel del om honom..En del patienter hade ju också smeknamn på honom, Slottsherren bland annat som var mindre förtjust i denna märkliga individ.. Bristen på kommunikation mellan avdelningspersonal-läkare-patient förklarades utav en personal så som att de misstänkte att Dr Hjälplös inte riktigt hanterade språket.. Det han hade lärt sig säga var" Det är förtidigt" och den frasen användes flitigt. "Du är frisk och jag borde ansöka om utskrivning, men det är för tidigt" etc etc..En annan personal sa till mig och en nära anhörig att "Rättspsykiatrin är en soptipp för läkare", ett uttalande jag inte kan skriva under på, då jag idag har en alldeles fantastisk läkare, men på den kliniken där detta uttalande fälldes var det tveklöst sant..

Dr HJälplös hade ett kantigt, spetsigt och grått utseende och jag och min far kunde inte annat än att se bilden av en vakt på ett koncentrationsläger som marcherade fram och tillbaka då han spatserade mellan avdelningarna på klinikområdet...Men det är ett internt skämt, så säg det inte till någon. Nazist var han ju antagligen inte, men han kvalificeras absolut in i Kategorin "Trähattar & Knickedicker", för kompetent var han definitivt inte... 

Inlåsning..

Fick en kommentar på nedanstående inlägg utav signaturen Stef:

"En del högre potentater skulle kanske behöva vara inlåst. Vi börjar med Beatrice Ask, Tomas Bodström, Lars Nyhlen."

Egentligen tycker jag att det borde finnas en kursgård, uppbyggd som en psykbunker, där man som personal alternativt studerande (till något vårdinriktat) får testa på att vårdas under kanske en månad..Där hela kittet ska ingå, strippsearch vid ankomst, byta till hispakläder, ta ifån allt man inte får ha, typ rakhyvlar, smink  och parfymer etc och genomgå vistationer etc Så att man som personal sen ska kunna ha något humm om vad man egentligen utsätter patienter för...Och jag håller med Stef om att man kan börja på toppen, med Ask,Bodström och Nyllet..

Bodström var ju rätt kul i sommras då han gick ut och kritiserade FRA lagen, som han egentligen själv initierade då han var justitieminister..Ask är om möjligt ännu roligare utspel i media, då allt "kräver en lagskärpning" då hon får en fråga i media, sen händer inte mycket mer..

Big brother Bunker edition 2008
64 kameror är nu uppsatta på Växjö psyket enligt smålandsposten. Jag blir full i skratt utav motiveringen till dessa, då det ska vara utan risken för fritagningar. De senaste fritagningar jag känner till var 2005 då en praktikant rymde med en patiemt, den innan dess hörde jag gjordes utav en av läkarna (kvinnlig läkare som rymde med manlig patient), problemet med fritagningar är svårt att lösa med kameror om fritagaren (heter det så?) är betrodd med nycklar..jaja pengar kan ju inte saknas inom psykiatrin om man har råd att bygga en mur med elstängsel och kameror för typ 60 miljoner som jag hörde att det kostade (har inga belägg för den siffran)

Livet på en bunker är inte jättekul kan jag säga. Växjö bunkern är klassad som säkrare än Kumla anstalten och har höga murar vid rastgården med stängseltak över den, hur man nu tror att nån skulle komma in där eller upp för muren är för mig ett mysterium, men det är klart det ska ju vara lite skrämmande med...

Växjös A-enhet slog upp dörrarna 13 februari 2007(intaget var igång nåndag tidigare), jag fick då det tveksamma nöjet som första manliga patient få ett rum där, invid sjön trummens vackra strand. Tyvärr var utsikten endast en stor gul mur, men dock ett fräscht nytt rum.

Det bästa tiden på hela dagen brukade vara larmtesterna då ett skärande tjut i 120 decibel typ ekade i den slutna lokalen, personalen försökte tillsist dämpa ljudet med hjälp av en strumpa, men det funkade inte jättebra..

Jag var ensam större delen av min vistelse på bunkern då den inte helt var i bruk, sen kom en farbror som nyss dömts till Livstid för mord, vet inte vad han hade gjort men han mådde riktigt dåligt och med tanke på hans hälsa och ålder, samt straffpraxis så är det väl tveksamt om han lämnar KVV i livet...Jag tänker mycket på honom och undrar hur han har det...
Jag läser en del kommentarer på nätet om psykvård, där folk skriker på hårdare straff etc, som jag sagt innan är psykvården tidsmässigt längre i snitt än KVV straff, vet folk som suttit inlåsta 7-8 år för cykelstöld och försök till cykelstöld, en kille jag vet är väl inne på 10 år nu för att tagit med sig en hund ifrån konsum som inte var hans..jag kan tycka att det är ganska hårt överlag..

Jag tänker mycket på folk man träffat under åren, jag har träffat på många tragiska livsöden måste jag säga och man kan inte annat än bli berörd. Mycket kortspel blir det iaf på en bunker då personalen har behov utav aktivitet, så att de inte blir slappa. Jag tyckte om personalen på A-enheten, det var första gången sedan slutet på 2005 som jag blev bemött utav respekt och god omvårdnad, utan det hade bunker vistelsen varit avskyvärd och det är det jag menar med dynamisk säkerhet, kameror och murar hjälper inte ett skit om man inte har en bra relation intagen-personal... Kanske skulle miljonerna satsas på handledning och utbildning istället för kamerabevakning? Fast vad vet jag, jag är ju blott en patient och har inte en lön på 60 tusen i månaden. Har man en sådan inkomst tycks allt man säger vara sant..


Helg på psyk..230nde Lördagen (give and take)Om psyket är lungt på vardagar så är det nästan apatiskt på helger..Många förknippar nog helg med fest och familjeliv, sittar man inlåst så är man ju ifrån allt vad det heter..Många går ner i varv då och nästan inget händer, mer än kanske en safari på söndagen då..

Satt och räknade på hur många fredagar jag spenderat på hispan nu och kom fram till att det är drygt 230 st (4,6 år) och kan säga att det är riktigt drygt nu...Innan min doktor klassade mig som frisk och började ansöka om mer o mer frihet och nu om utskrivning så tänkte jag inte på inlåsningen, man bara lät tiden gå..Man kommer nästan in i nån form av "hispalunk", där tiden bara går, utan att man gör något egentligen. Tiden går som tur är ganska fort, nästan så att man lägger sig första kvällen och vaknar frisk ock kry nästan 5 år senare...


Det är småsaker de flesta ute inte ens tänker på, som stör mest då man inte kan göra det, en enkel sak som att öppna fönstret och vädra, när det är instängt och varmt på sommaren t.ex eller kunna "bara gå" och raka sig eller gå till affären. Sånt alla tar för givet innan det bara över natten rycks bort från en..det är jobbigast med att vara inlåst. En sa på psykhäktet precis i början att man måste se till att de aldrig kan ta något ifrån en när man är inlåst, dvs man ska inte ha vänner och familj då det bara gör saken jobbigare. Den killen hade suttit många år innan,.en jättesnäll kille i botten kände jag när jag pratade med honom. Som tyvärr hade hamnat snett.

Sen saknar man alla där ute, ens barn, föräldrar, vänner etc..Telefon uppfyller inte riktigt behovet av närhet. Vågar knappt tänka på dem som inte har någon där ute som bryr sig..Jag är en av de lyckligt lottade med goda vänner och familjerelationer, men så många man mött under åren som bränt alla broar trodde jag inte fanns...man kan undra vad de ska komma ut till sedan? Tillbaka till knarkarkvarten och första bussen till langaren? sedan ett bryt i ett hus på landet och blåljus tillbaka hit?

Jag är en av de lyckligt lottade, med familj och vänner, och ett fritt sinne. Fysisk inlåsning kan man hantera, men man måste se till att vara "fri i sinnet" och ta en dag i taget....


Regeringens Nollvision?
Jag har alldeles för mkt tid över på dagarna vilket inte helt sällan resulterar i att svt24 är på min tv, där finns bla riksdagsdebatter och interpellationer etc, med våra högt ärade politiker och ministrar. Själva hjärntrusten i det svenska samhället om man får säga så. Vår folkhälsominister "whatshername" stod och pratade allvar för en tid sedan om självmord och hur regeringen var tvungna att jobba för en nollvision. Ingen ska ta sitt liv. Det första man lär sig i psykiatrin är att man inte ska sätta orimliga mål för att inte misslyckas för grovt, men hennes tanke är ju fin tycker jag. Att självmordstatistiken är så hög i detta land är ju verkligen ett bevis på hur samhället har misslyckats med att fånga upp sina sköraste individer...

Frågan är dock gällande arbetet med denna nollvision då regeringen:

Avvecklar psykiatrin, drar in på terapeuter och psykologer och dagverksamheter..
Idag får du nästan ingen vård om du inte begår ett brott.
Tar bort möjligheter till sjukskrivning "man kan ju ligga ner och arbeta"
Tar bort tryggheten i samhället, där man har kunnat ta en time-out om man behövt.


Och istället ersatt humaniteten med:

Kränkande inställningar; dvs sjuka är parasiter i samhället och ska bekämpas. Jag håller med om att man ska ha sysselsättning om man klarar av det, men alla gör inte det. Att tvinga en människa till saker den inte klarar av ökar stressen hos den personen och det ökar risken för självmord bara det..

På kliniker och fångvård har det länge varit ett problem med suicidbenägna patienter, och att bygga höga betongmurar med el och enorma grindar kommer inte göra den saken bättre. Man överlämnas ju till vård pga att man inte skulle klarat av ett liv i fängelse...strafftänkandet har gått överstyr och ersatt terapier med inlåsning och förvaring. Och det enda som skulle hjälpa detta problemet är så kallad "Dynamisk säkerhet", dvs bra relation mellan intagna och personal, så att de intagna känner förtroende och på så sätt kan fångas upp innan det är för sent. För lite drygt ett år sen hängde sig en patient som jag känner, inne på en klinik, trots att hon hade tillsyn..Personalen hade knackat på dörren och inte fått något svar och gick då därifrån, detta upprepades varpå en patient fattade oråd och försökte slå ner dörren, först då, när det var försent kopplade personalen att det hade hänt något.
Det blev väl  en Lex-Maria anmälan på detta antar jag, men som vanligt kommer det stå i resultatet "Inga åtgärder vidtas" och sen glöms allt bort och man låtsas som om  inget har hänt..

Dynamisk säkerhet är anledningen till att jag kan skriva detta idag, då jag fick en så bra kontakt med en person då jag var häktad att hon förstod att något inte stod rätt till, tack vara det kunde de avstyra att jag tog mitt liv, då var jag inte glad åt det hela..Idag är jag oerhört tacksam för att den personen såg mig och inte bara "en intagen". Jag fick "knall" dvs akut förflyttning till RPAV i Göteborg (Psykhäkte) och fick där ett så kallat extra-vak, det betyder för er som inte vet att det är en personal med ständig uppsikt på dig..De får aldrig släppa blicken från dig, t.om under toalett besök ska de vara med..Jag kan säga att det är skit jobbigt att ha nån som glor på en hela tiden när man inte vill annat än att ta sitt liv, men det är exakt det sm behövs i en sådan akutfas...men med alla nedskärningar i psykiatrin kommer sådant att inte alltid genomföras, istället kanske det blir tillsyn varje kvart o det fungerar inte..

Jag är idag frisk och glad åt att vara vid liv...Jag har behövt den här inlåsningen dessa år, tyvärr finns många i samhället som inte får den hjälpen och det leder till att ministerns nollvision inte fungerar..Men antagligen som så många andra politiska utspel är det väl ett spel för galleriet, så man stillar opinionen lite..Jag vill inte gå så långt som att kalla Svenska regeringen fascistoid, men gränsen mellan deras politik och fascismen är hårfin..

en kul bild om som säger en del om missnöjet med regeringen:
 


Skönlirare #1 "Slottsherren"

Som nydömd hamnade jag på en av landets största rättspsyken, allt var ju väldigt förvirrande, jag var i mycket dålig psykiskstatus och hade suttit häktad förhållandevis länge. Jag kom till avdelningen jag skulle vara,, och den förste patienten jag stöter på i korridoren är en man i 60 års åldern som ser ut som tomten..Det var min första tanke. Långt yvigt vitt hår och en stort burrigt vitt skägg..

Han ser på mig med stora ögon och säger med barytonröst "Välkommen till Guds hus!" Jag tittade på honom med stora ögon och hälsade. han frågade vad jag hette och jag svarade artigt som man gör, när jag hade fått information av personalen om avdelningen skulle jag gå till mitt rum och på dörren satt en lapp där det stod:

Fullmakt för XX att erhålla från mitt konto i Nordea-banken 100 miljadersbiljoner kronor gånger millimeter och sekund upphöjt till10. Slottsherren sa med sin stämma "en liten välkommst present från mig, oss vänner emellan" jag smålog och trodde att han skojade, men lapparna fortsatte komma och beloppen växte och växte...synd att det inte hade varit riktiga pengar då skulle jag sitta i ett varmt land utan utlämningsavtal med sverige (Brasilien kanske?)

En dag skulle min far komma på besök så då satt jag i pentryt och kokade kaffe, passade man inte kaffet på den avdelningen så gick en kille in o dreack upp det ur kannan ofta..hur som haver så kom slottsherren in och frågade vem som skulle besöka mig, när jag sa att det var min far, då sken han upp och sa "men det var roligt, ge honom några hundra miljarder för att han är snäll och kommer" När jag försökte hålla normalitet i samtalet och sa att jag inte hade så mycket pengar tittade han oförstående på mig och sa "Det borde du ha så mkt pengar du fått av mig", jag och min far skrattade gott åt den historien..
 Slottsherren var riktigt snurrig, men härlig på nått sätt. Han hade alltid svar på tal, om personalen kom på honom med att göra något han inte fick, så nekade han och skyllde på att personalen hade hallisar..En annan kul sak var att han trodde att personalen var inhyrda tjänare till honom, som skulle rätta sig i leden och det fick de höra ibland...

Hans ideer om världen och universum är en historia för sig och man skulle kunna ha en universitetskurs i hans livsfilosofi..Vi kom bra överens han och jag, men man fick ju ta honom på hans nivå annars blev det ju bara pannkaka...

han vägrade alltid att klippa sig och raka sig,,han vägrade alltid att säga varför med till personalen..men en dag jag pratade med honom kröp det fram att senast han klippte sig och rakade sig hade han hållt på att skrämma livet ur sig själv då han på natten då han skulle tömma blåsan såg sig i spegeln och trodde det var nån annan..^^

han kom iaf framtill att jag var rätt funtad för att vara världshärskare och att jag skulle se till att köpa galaxen, samt skaffa mina föräldrar några hundratusen tjänare, det kunde jag gott pynta sa han..^^

Slottsherren är en av de jag aldrig glömmer så länge jag lever...Han vankade av och ann i korridorerna med händerna på ryggen som en slottsherre som inspekterade sina undersåtar!

Utfodring på kliniken..

Två tidpunker på hispan då det är fart, är Lunch (typ runt 11.30-12.00) och Middagen runt halv fem..aldrig är det så livat som då, om det inte är upplopp vill säga eller brandlarm. Tyvärr är ju maten som den är och centralköken är ju inte utbildade i några kulinariska höjdpunkter. Standard här på kliniken är Risgrynsgröt, vilket jag tycker är frukostmat, men centralköket anser att det är en bra middagsmat som förtjänar att serveras ofta, inte helt sällan 2-3 gånger i veckan...För inte så länge sedan ringde en personal till köket och frågade om det inte kunde servera något annat för oss som är inneliggande lite längre är standard veckan på centrallasarettet...Kökstanten svarade "så ofta serverar vi det inte"..så ofta? Vad är ofta om 2-3 gånger inte är ofta? Och helt ärlig...Dåligt kokt risgrynsgröt är inte gott.... En annan kulinarisk höjdpunkt är Mannagrynsgröten som kommer de dagar risgrynen är slut...fast det är mer mannagrynsoppa, för gröt konsistens är det definitivt inte...

fast värst...absolut värst..är söndagens standard mat..slottstek, potatis och sås...fast jag misstänker att de får överblivna skosulor från Nike, billigt och potatisen sparar de nog in el kostnader på för kokar dem gör de inte länge den saken är säker..


En del grejer är ju dock mindre trevligt som de patienter som aspirerar på medlemsskap i REVH (Riksförbundet för ej vänner av hygien) med tveksam hygien som går o river i pålägg etc...som tur är så lär man sig stänga av sånt och se till att vara först då sånt serveras...maten på kliniken har ett syfte iallafall och det är ju att de håller pizzeriorna i stan sysselsatta och i god ruljans..detta då man inte kan äta sjukhusmaten alla dagar, ofta slängs det bara, och personalen som skulle kunna äta den riskerar kicken om de ens smakar på den...fin tanke att folk svälter medans kliniker slänger fullgod mat som folk kunde ha ätit..

Min första fångdänga jag lärde mig var "En mätt fånge är en nöjd fånge"

Stolpskott?Göran Hägglund, när han tillträdde som minister och ytterst ansvarig för psykiatrin så trodde jag ett tag att han kunde bli bra, men han går från klarhet till klarhet i sin inkompetens. De senaste gällande några uppmärksammade rymningar från Säter och Karsudden...Enligt Leif GW Persson, sker typ 50.000 frigångar och beledsagade permissioner varje år
och även om jag inte vet direkt antal rymningar/avvikelser så är ju det inte så många att det skulle vara psykiatrins stora  problem,de flesta är tillbaka inom några timmar och inte sällan på egen hand och oftast är det ett drogsug som drar..det som med de senaste uppmärksammade rymningarna kan vara lite uppseendeväckande är nån av dem klassades som farlig även av kliniken och ändå hade frigång, det kan ju helt klart vara olämpligt..oftast skriver ju dock media att personen är farlig på grund av att han/hon begått vissa brott, vilket kan vara sant, men oftast talar statistik emot det. Inte sällan säger kliniken att "patienten är inte farlig" medans polisen slår på rikslarm och "gör en annan bedömning" rätt eller fel vet ju inte jag och man kan ju aldrig sia om framtiden..En gyllene statistisk regel i rättsväsendet; ju grövre brott ju lägre är sannorlikheten för återfall...kan låta knäppt men så är det.....Alla är vi ju lika inför lagen...eller?

Jag kan ju dock  tycka att en psykiatriansvarig minister ska ha någon praktisk erfarenhet av psykiatri, kanske ha jobbat några år på en klinik eller dylikt. Man kan inte förstå denna världen om man inte sett den från insidan..och en titel är inte lika med kompetens.

Socialträning...

Ibland öppnar de sex dörrarna ut, grindarna ut från innergården öppnas och ut smyger x-antal patienter, med x-antal personal. Det är dags för socialträning, eller "Mental-safari" som vi lite smämtsamt kallar det. Det stora syftet med all rättspsykiatrisk vård är ju rehabiliteringen tillbaka till samhället, vilket förvisso rimmar dåligt med den hermetiskt slutna värld med murar och stängsel som detta trots allt är. Oftast handlar safarin om en fika eller resa nånstans i renande syfte, typ en badresa eller en kanotpaddling, Det är ibland rätt trevligt, men det är ju beroende på vilka patienter och personal. Här hade vi får nästan exakt en vecka sedan kräftfiske, som jag måste säga var min absolut trevligaste kväll på 4, 6 år. Vi slängde i lite burar i en närliggande sjö och sen tände vi en stor brasa i en eldningsplats och satt lungt och stilla i den vindstilla kvällen och pratade och skrattade. Personalen som hade hand om det hela var vår högt uppskattade socioterapeut (ska inte nämna namn) som alltid ställer upp för oss patienter och vi alla uppskattade kvällen enormt.

Psykiatrin är inte enbart dålig, jag hade personligen antagligen inte varit i livet idag utan den vård jag fått, även om det har varit många tunga och hårda stunder. Även många duster med övernitisk och nedlåtande personal har tärt i många stunder. Som jag sagt tidigare så är jag idag på ett bra ställe, med mycket humanitet hos personalen på avdelningarna (även om ledningen har klara problem). Men alla ställen är inte så, på ett ställe jag var fanns det två läger. Personal (de som alltid visste bäst) och patienter (vi som aldrig visste något bra) och en vi och dom känsla på institution är aldrig bra. Men om personal går för länge i en miljö som de inte trivs, utan handledning och struktur så blir det jävligt. Är de som bestämmer sen inkompetenta idioter, vars enda mål är bra statistik i sin forskning går det inte väl ut och situationen går i clinch.

"Se Sverige med transporttjänst" är ett gammalt talesätt bland landets busar och det får jag nog säga att jag de senaste åren gjort (på egen begäran dock) och hade jag inte flyttat från min senaste klinik hade jag nog gått under, ändå flyttade jag till en klinik som anses hårdare..Inlåsning kan jag ta, det tycker jag att jag förtjänat, men bli behandland som en mindre vetande, mindre värd idiot klarar man inte så länge. 

Maslow skriver i sin behovs trappa dessa fem punkter:

De fem behoven är enligt Maslow

  1. kroppsliga behov
  2. behov av trygghet
  3. behov av gemenskap och tillgivenhet
  4. behov av uppskattning
  5. behov av självförverkligande

är inte många som uppfylls i den moderna psykiatrin. Visst vi får mat etc, det mest basala som är grunden i behovstrappan. Men Trygghet? Nej, att alltid få veta att man inget vet och alla beslut tas över huvudet på en patient leder inte till trygghet. Uppskattning? nej...inte mer än attt de uppskattar ifall man klarar sig själv, självförverkligande kan man bara glömma. Om man vill kan man sitta på terapin och sy kuddar och virka grytlappar. Vilket inte är att föringa för många, men vi är många som behöver mer stimulans än så, får man inte det förslappas man till slut.

Nu är jag på en klinik som ser mina behov och låter mig förverkliga mig själv, men på andra kliniker jag varit på har det mer eller mindre sagt "sitt still i båten så kommer du ut snabbare", fast det aldrig har handlat om att komma ut fort för mig utan att komma ut "Hel". 100% hel blir man nog aldrig efter en sån vistelse, men jag nöjer mig med fri från depression och ångest...


Lite bra länkar

www.viska.se
www.rsmh.se

www.socialstyrelsen.se

Ursäkta mig, kan du...

Dessa ord är nog de vanligaste ord som man som patient säger på en rättspsykiatrisk klinik, följt med orden "öppna så att jag kan hämta lakan", "Hämta en handduk" "hämta städsaker" etc etc. Patienter inkapaciteras till att inte ens kunna göra de mest basala saker själv, självklart finns det ju folk som inte ska ha tillgång till vissa saker, men allt behöver faktiskt inte vara inlåst. Till och med ta mjölk till kaffet kan ju innebära en hel process, med dörrar och suckande personal. Jag har hittills under mina 4 år och 6 månader som inlåst inte varit på en avdelning där folk inte skulle ha kunnat skött det mesta ensamma, vilket jag tror skulle vara bra i rehab syfte, istället plockas allt fram på begäran, utan inblandning utav patienter...Vissa dagar kan man ju dock ha "pedagogiska måltider" då några patienter hjälper till att laga mat eller baka..oftast handlar det om grillning på rastgården när det är sommar..

I övrigt finns folk som går år ut och år in utan att ens behöva prata om sina problem eller deltaga i någonform utav terapi..många slår bara dank. Och jag vägrar att tro på att inlåsning gör personer friska, iallafall inte utan stora ansträngningar. Jag är idag klassad som frisk och utan återfall i allvarlig brottslighet som de alltid ska bedöma i länsrätten oavsett om du är dömd för cykelstöld, bankrån eller mord. Men jag kan på rak arm säga att det inte är inlåsningen och terapeuter som gjort mig frisk utan kärleken från anhöriga och vänner som gett en orken att ta tag i mitt liv, främst från mina föräldrar. Men många har ingen som stöttar dem, och vissa har inte haft ett enda besök på åratal, och går kanske inte ut mer än nödvändigt och deltar inte i någon form utav terapi..hur kan man då bli frisk? Jag vet inte hur betongmurar ska hjälpa iallafall...

En  annan sak som stört mig är att du som sjuk ofta anses korkad, på grund av att du är patient så vet du således inte lika mycket som personal, där jag är nu är det inte den mentaliteten, men andra kliniker jag har varit på så har "man missförstått situationen" så fort man kritiserat något felaktigt personalen har gjort..Har träffat en massa patienter med riktigt skarpa intellekt, men väldigt få personal..

Vård "von oben" tror jag inte fungerar särskilt väl, då man för att kunna få en bra allians med människor måste se dem som jämlikar..Inte komma med "jag har en fin läkarutbildning, jag vet bäst" attityd...

Regeringen storsatsar på Psykiatrin..

Det är nog en av de mest befängda rubriker jag läst den senaste tiden..100 miljoner dit och 1 miljard dit...Psykiatrin får en massa miljoner, men de läggs inte på vård utan på att bygga nya bunkrar där man ska förvara farliga folk från KVV, psykiatrin får spara och allt dras typ in i vården. Det sparas på psykologer och terapeuter, men bunkrarna ska byggas. Växjö bunkern anses säkrare än Kumla, en massa dörrar och slussas, inhängnade rastgårdar, elstängsel etc. Jag frågar mig varför? Är folk farligare idag än för 20 år sedan? Visst finns mer organiserad kriminalitet, men de hamnar ju sällan på psyket, de skyr ju psyket som pesten. Psykvård är inget man får status för i den kriminella världen, Kumla och Hall däremot anses väl högt i hierarkin..
 
(bilderna tillhör aftonbladet och föreställer Växjö bunkern)

Hur kan psykiatrin ha fungerat utan dessa bunkrar? över Hundratusen domar varje är, inte ens 300 av dessa leder till vård ändå anses de sjuka som samhällets farliga. endast 1% av psykotiska (schizofrena) människor begår brott mot person (misshandel, dråp, mord etc) vilket väl innebär att de friska är de som är farliga...vem som nu kan anses 100% frisk.

Kriminalvårdsverket...
Lars "Nyllet" Nylén som gjorde så bra ifrån sig i TV programmet uppdrag granskning ger förkortningen K.V.V en helt ny innebörd; Kan inte Vill inte Vågar inte. Att denne man inte blivit avsatt innan han tillträdde är för mig och andra (även personal inom KVV) ett mysterium. Solklart fall av inkompetens. Införandet utav elstängsel sätter Sverige i en exklusiv skara inom fång/psyk vård, tillsammans med Guantanamo-basen, så tydligen är svenskar farligast i större delen utav världen, förutom terroristerna i Mellanöstern då..

KBT, ska ju vara Kognitiv beteende terapi, men i sverige blir KBT nu Klassisk Betong Terapi.

ett bra blogg-inlägg om KVV finns här..KVV

Rättspsykiatrisk undersökning...


en av bilderna i testet..vad ser du?
En del diskussioner har ju nyligen förts i media om så kallade Rättspsykiatriska undersökningar (RPU) som en domstol kan besluta om då skuldfrågan i ett mål är avgjort. Detta för att bestämma om påföljden ska bli fängelse eller vård. Men hur går en sån till då? Undrar ni säkert.. Idag görs RPU på Rättsmedicinalverken i Göteborg och Huddinge (kan även i vissa fall göras av andra med den kompetensen) och de görs utav team med en ansvarig psykiater, en psykolog, en kurator samt vårdpersonal som ska göra dagliga observationer. Psykologer gör diverse tester, dels intelligenstester, sedan görs ofta kortare psykopati undersökningar (en form utav checklist), diverse riskbedömningar som HCR-20, och ofta även ett så kallat rorschach-test, mer känt under benämningen bläckplumps test (se bilden) där man som patient ska berätta vad man ser, detta för att kunna avgöra ifall patienten har abnorma tankemönster som skulle kunna tyda på psykisksjukdom/psykos. Även mycket samtal med Psykiater och psykolog genomförs och för att testa ens färdigheter kan man få lägga klossar och olika bilder som ska passa i rätt följder..(inte helt lätt om man mår dåligt)

Kuratorn kartlägger ens liv och sociala nätverk och intervjuar anhöriga etc om det anses vara skäl för det.

Vårdpersonalen ser hur du för dig i din vardag och hur du klarar av att socialisera dig, om du visar sjukdoms tecken etc, samt ser till att man får mat och att inga slåss med varandra..

Enligt min mening går det inte att lura en rpu, många säger att de har gjort det, men det brukar komma från de som är tokigast. En utredning slår sällan fel, skulle någon part inte tycka att utredningen är godtagbar kan den överklagas till socialstyrelsens rättsliga råd för en överprövning.

Avdelningarna i sig fungerar som en vanlig psyk avdelning ,fast med lite mer blandat klientel, samt att man inte får gå ut. Dessa byggnader är också oerhört slutna med stängsel och murar och väldigt många tunga dörrar innan man kommer ut..

Sång från Hispan...(lite humor o självironi måsta man ju ha)

Jag trivs bäst på sluten anstalt© :

Jag trivs bäst på sluten anstalt,
Bakom murar vill jag bo,
Några månader om året,
så att säpo kan få ro.

Jag trivs bäst med mediciner,
som lugnar kropp och själ,
Ingen kommer i min närhet
På isoleringen..

Där ligger jag i bälstessäng,
Och sussar sött med akutard
Jag får sprutor i min bak, var gång jag blivit arg
Jag trivs bäst på sluten anstalt
Bakom murar vill jag bo.

Kriminalvård kontra psykvård

Galen eller frisk i juridisk mening är en hårfin skillnad, som bedöms via flertalet tester och undersökningar utav gräddan utav landets psykologer och psykiatriker. Vissa bedöms som sjuka, då får de vård, med hänvisning till att de på grund av sin sjukdom saknat egentligt uppsåt, medans de friska får tidsbegränsat straff då de vetat vad de gjort och vilken verkan deras handlingar haft.

Det är dock inte enda skillnaden, de flesta från kriminalvården är hårdare som individer, med en annan jargong som sjuka männsiskor kan fara illa av, jag tror att det av den anledningen är en horribel idé att slopa rättspykiatrin och enbart ha kriminalvård. Visst de som är riktigt sjuka kommer ju gå fria från ansvar, om det nya lagförslaget går igenom, och placeras på allmän psyk sägs det..det väcker frågan hur allmänpsykiatrin ska rustas för att ta hand om dessa svårt sjuka individer som idag anses behäva sju meter höga murar med el-stängsel (som bara behövs i sverige och på guantanamo-basen) Svenskar och terrorister måste ju således vara sjukast i världen)

Betong och taggtråd gör inte en människa hel, kärlek och omtanke gör det. Nu vet jag att många tycker att man försakat sina rättigheter om man begått ett brott, vilken väl får anses vara en av grundpelarna i facismens ideologier, men inte i ett demokratiskt samhälle, sverige har redan en av de hårdaste psykiatri lagarna i världen och det är ingen räk-macka man glider på här inne, som så många tycks tro. det är ingen rolig tillvaro, när larm tjuter i 120 decibel för att någon slåss, människor låses fast i bältessängar i flera månader, trycks i sprutor så att de sover i dagar, ibland i sin egen avföring..Lugnande medel, kliniker svämmar över utav knark. Rättigheter kränks systematiskt, och klagar man så "har man missförstått situatoinen" på de flesta ställen har man alltid fel som patient. Jag fick svar på tal en gång utav en avdelnings föreståndare som sa "ja jag vet att du har rätt i det du säger, men detta är rättspsyk här gäller våra regler oavsett vad lagen säger"..fin inställning utav en som ska vårda en sjuk person. Få folk att följa lagen utan att följa den själv rimmar dåligt.. Nu är jag på ett bra ställe, med en bra doktor och bra vårdlag. men även denna kliniken har ju sina problem...

Kallar det för himmelriket så vettefan om jag inte hellre tar en trappa ner då den dagen kommer...Medmännskligheten tycks ha glömts bort i Sverige, som tom kritiseras utav FNs utredare Paul Hunt för psykiatrins miserabla förhållanden..

betänk att rättspsykiatrin har knappt 35% återfall i allvarlig brottslighet efte avtjänad vård, medans kriminalvården har dryga 65% återfall..borde man då inte gå mer mot vård än inlåsning om man nu ska rehabilitera folk?

Livet på psyk

Förr i tiden fanns ett socialt nätverk som skyddade samhällets sjuka från samhället samt samhället från de sjuka. För bara typ 20 år sedan hörde man inte av rubriker om psykiskt sjuka som jagar troll med järnrör eller kör radiostyrd bil genom gator, förr..innan psykiatri reformen fick människor hjälp med sina demoner innan det slog slint för dem..

sen stängdes sjukhusen av regeringen, lagen ändrades  och tillräknelighets begreppet togs bort för att det var för svårt att få folk dömda till vård, nu ska lagen ändras igen. Varför kan man undra..Folk kommer ut för fort skriker pöbeln, inte alls säger statistiken, genomsnitts straff för kriminalvården är ca 6 månader, de som skulle fått 6 månader på kåken sitter typ 6 år på hispan.

De enda som kan"tjäna" tidsmässigt på att dömas till vård är grova våldsbrottslingar, som skulle fått 7 år eller mer, de som även statistiskt sett skulle haft lägst återfallsprocent. Enligt socialstyrelsen har det aldrig varit ett återfall i grova våldsbrott som ej varit drogrelaterat...

Ändå dras det in på vården, det blir hårdare på avdelningar, mer kvv stil för att folk ska straffas, även de sjuka som inte vetat vad de gjort ska "sona" det som de gjort..Psykologer, läkare och personal skriker att det inte kommer att fungera. Regeringen skriver tillbaka att det kommer att fungera...

anledningen är inte straffsatsen som de säger utan pengar, de har inte råd att ha folk inlåsta så länge som man är inom psyk, de vill att folk ska ut efter sina sex månader.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0