Rättspsykiatrisk undersökning...


en av bilderna i testet..vad ser du?
En del diskussioner har ju nyligen förts i media om så kallade Rättspsykiatriska undersökningar (RPU) som en domstol kan besluta om då skuldfrågan i ett mål är avgjort. Detta för att bestämma om påföljden ska bli fängelse eller vård. Men hur går en sån till då? Undrar ni säkert.. Idag görs RPU på Rättsmedicinalverken i Göteborg och Huddinge (kan även i vissa fall göras av andra med den kompetensen) och de görs utav team med en ansvarig psykiater, en psykolog, en kurator samt vårdpersonal som ska göra dagliga observationer. Psykologer gör diverse tester, dels intelligenstester, sedan görs ofta kortare psykopati undersökningar (en form utav checklist), diverse riskbedömningar som HCR-20, och ofta även ett så kallat rorschach-test, mer känt under benämningen bläckplumps test (se bilden) där man som patient ska berätta vad man ser, detta för att kunna avgöra ifall patienten har abnorma tankemönster som skulle kunna tyda på psykisksjukdom/psykos. Även mycket samtal med Psykiater och psykolog genomförs och för att testa ens färdigheter kan man få lägga klossar och olika bilder som ska passa i rätt följder..(inte helt lätt om man mår dåligt)

Kuratorn kartlägger ens liv och sociala nätverk och intervjuar anhöriga etc om det anses vara skäl för det.

Vårdpersonalen ser hur du för dig i din vardag och hur du klarar av att socialisera dig, om du visar sjukdoms tecken etc, samt ser till att man får mat och att inga slåss med varandra..

Enligt min mening går det inte att lura en rpu, många säger att de har gjort det, men det brukar komma från de som är tokigast. En utredning slår sällan fel, skulle någon part inte tycka att utredningen är godtagbar kan den överklagas till socialstyrelsens rättsliga råd för en överprövning.

Avdelningarna i sig fungerar som en vanlig psyk avdelning ,fast med lite mer blandat klientel, samt att man inte får gå ut. Dessa byggnader är också oerhört slutna med stängsel och murar och väldigt många tunga dörrar innan man kommer ut..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0