Fredag... Halloween!Jag undrar om nån kommer knacka på dörren till Hispan och fråga "Godis eller Bus", eller ringa på centralvakten? Fast Patienterna här har ju gjot nog med Bus så det blir nog godis för dem. Många tror ju att Halloween är en Amerikansk uppfinning, men det är defacto Irländsk, och till en viss del skottsk.

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (ex. påskafton eller valborgsmässoafton[1]) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med (wikipedia)

Men som alla andra stora högtider så har kapitalismen satt sina klor i denna högtid, vilket är synd då det förtar traditionen i en gammal tradition som istället ersätts med köphysteri...Här blir det nog i stort sett samma lunk, fast jag tror att de flesta avdelningar köper in lite godis etc och försöker göra det lite mysigt...Några pumpor med brinnande ljus blir det inte...Det skulle anses vara en säkerhetsrisk, och det är det antagligen.

Tvångsvård blir nästa kapitel..Norrländska Socialdemokraten skriver att Norrbotten är det Landsting som har flest tvångsvårdade folk, vilket ju väcker en massa buskis tankar hos en tok som mig *ler sött* Jag Håller med Per Axel Karlsson, som är chef på Öjebyns Rättspsyk om att tvångsvård är viktigt och räddar livet på många som inte skulle klara sig ute under perioder av psykisk sjukdom. Däremot undrar jag hur han menar då han säger att tvång är nödvändigt när en person inte vet vad som är bäst för sig själv? Det låter nästan som att han omyndigförklarar personer på psyk alternativt anser folk som icke tillräkneliga, vilket är två uttryck som inte längre finns i juridiken..Folk omyndigförklaras inte och ingen anses ju otillräknelig i juridisk mening, ska då en doktor avgöra vem som är det? Om delade meningar råder drar alltid patienten det korta stråt, och det är säkert en bra sak i sig..Däremot låter det som Per Anders har samma inställning som många andra.."Du är sjuk så dig lyssnar vi inte på", och den inställningen är nog en av de stora faktorerna till att psykiatrin har så mkt problem..

Nu kan det ju vara så att jag läser in negativa saker i texten, pga mina egna erfarenheter av Läkare, psykologer och alla dessa bedömningar som alltid ska göras..Jag har i fem års tid undrat varför man aldrig kan tala förutsättningslöst med en psykolog och varför allt ska delas in i diagnoser? Personlighetsstörningar slängs ut till höger och vänster inom psykiatrin, allt enligt godtycke, oavsett om du som vetenskapen säger har visat tidiga tecken eller ej (från barndom och tidiga tonår). Enligt Mats Dernevik kan man tydligen vakna upp en dag när man är 24 och vara personlighetsstörd.. Oavsett vad tester visar. Något som måste vara unikt för honom, men han är ju bäst på det han gör..*yaaa right*...Ingen har efter Dernevik köpt diagnosen och den är väl typ borttagen nu...Eller som det heter på Hispaspråk "så finns inga tecken på störning"...vilket för oss vanligt dödliga betyder att den inte finns..


Torsdag...

Jag sprang fortare än nånsinn genom vatten, jag vände och sprang lika fort åt andra hållet, jag var lika hemma i vattnet som en Barracuda då jag idag hade vattenträning, har märkt att ju mer jag håller igång ju mindre har latmasken att säga till om i mitt liv, snart skola latmasken förtvina...

Dagen idag började som alla andra torsdagar med att jag lagade mat, idag slängde jag ihop en Jambalaya som blev helt lyckat, till detta avnjöts en fin årgångssaft Tropical fruits som jag får ge 4 injektioner av fem möjliga, passade bra till den Cayenne pepprade Jambalayan...

Idag har det snöat på Hispan, såklart var det ju fint fram tills jag skulle bege mig till bassängen, men det är ju fortfarande tjurigt ute så det blir nog inte att jag går ut nu..

Jag fick en fråga på mailen angående hur det känns att ha suttit nästan 5 år på klinik och hur jag tror att det kommer kännas den dagen jag kommer ut...Vad ska jag svara på det tänker jag då. 5 år är ju en lång tid, även om det med Hispa mått är en normal tid, så är det ju i straffskale synpunkt en lång tid om man ser till riksgenomsnittet. Saken är den att jag har behövt dessa åren för att hitta mig själv igen och få bukt med depressiviteten jag har haft i många år. Jag mår dessutom bättre idag som inlåst än vad jag gjort på många herrans år som fri.. Jag har som sagt blivit av med min Depression, men kommer att äta antidepressiv medicin i förebyggande syfte bra länge. Och det gör jag idag på helt frivillig basis då jag inte anses behöva medicinen, men jag känner mig trygg med den och den ger mig inga biverkningar och då kan jag ju ha kvar den tycker jag. Och tanken på att komma ut går ju upp och ner, ibland tänker man inte på det men i vissa lägen samt vissa dagar är det jobbigt...Det finns ju ett liv därute som jag vill leva. Har ju en familj och vänner jag vill få mer tid tillsammans med etc..Däremot vet jag att nästan ingen sitter inlåst för evigt, och det är viktigare att min läkare försöker få ut mig (vilken han ju gör). Men det är väl ute som det jobbiga börjar, det är ju då man måste möta fördomar pga att man varit dömd och dessutom haft mentala problem. Domen slutar ju dessutom inte med att man släpps det är ju då man möter livet och allvaret samt får stå till svars på allvar. Men jag är stark idag och jag vet att jag klarar av det, jag vet också att jag får hjälp i framtiden i fall jag skulle börja må dåligt igen..

Onsdag- Havet

 
Jag har idag, för första gången på typ 5 år sett havet. Det var mäktigt att få se det igen, jag tycker mycket om havet, det är så kraftfullt och ändå så rogivande. Det var knappt en våg på havet, bara lite stilla guppande..Men bara närheten till havet kändes så speciellt. Vi åkte runt lite och shoppade lite saker på landets stora jubilar-affär och det är ju alltid trevligt...

Idag är det tio år sedan den stora branden i Göteborg, där 63 unga människor miste livet och åtskilliga fler skadades. Jag minns att jag dagen efter var i Göteborg för att se Motörhead spela i Lisebergshallen, med DIO och Hardcore Superstar som förband, det hölls en tyst minut då och jag tog ganska illa vid mig då ett gäng skinbollar stod och buade i bakändan under den tysta minuten. Jag vill minnas att de slängdes ut, men det kan vara ett önsketänkande. Jag minns med att jag trodde att det hade varit ett el-fel som orsakat branden, men då jag hörde att den var anlagd blev jag orolig att det hade varit ett rasistdåd som skulle leda till repressalier. Nu erkände några unga invandrar killar dåden och dömdes senare för dem..Nått år senare var det en minnesstund på årsdagen som jag och min far åkte på och jag minns att det berörde mig djupt fast jag tror inte jag visade så mkt egentligen, men det var verkligen en tragedi och en fruktansvärd händelse som aldrig skulle fått hända. Det skulle inte ha varit så många i lokalen och varför var utgångarna låsta? Det är ju de första frågorna som man ställer sig, den tredje frågan är ju hur fan nån "frisk" människa kan tända eld på en lokal där det finns folk?

I min forna åldersnoja skulle jag nog ha kallat detta inlägget för "Den gamle och havet", men nu är ju inte min noja så stor längre så nu återstår ju bara frågan hur många bultar det egentligen finns i Ölandsbron?

Och nu är det en dag närmre frihet och ännu en dag närmre Dagen :D *ler sött*

Citat från Hispan..

Slottsherren står i matsalen med bar överkropp och en väst när följade diskussion förs..

Personal: Men vilken kagge du fått..har du gått upp i vikt
Slottsherren: Näää..det ä luft antar jag, approximativt i egenskap av en synvilla

Personalen petar han på magen: Det där är la ingen synvilla..

Slottsherren går lugnt och tar en servette och torkar sig på magen där han nyss blivit petad, varpå personalen säger. "Men? tror du att jag är smutsig?"
Slottsherren: Näää dåå..men det kan ju vara potentiellt farligt med okända dna molekyler på huden.

Tisdag...

Idag har varit en lugn dag..Personalen har ränt runt och varit stirriga och jag antar att något hänt nånstans men jag vet inte och jag lägger mig inte i det heller..Annars har jag softat, satt nere vid sjön och pratat i telefon det var riktigt mysigt faktiskt men det blev kallt riktigt snabbt idag då det mulnade på runt 16...

Men idag har mest varit inriktat på telefonering resten har mer känts som Mañana faktiskt och det är en dag mindre nu till dagen :D

Nydömd på Hispan

Fick en fråga på mailen, om hur det är att vara nyintagen på Rättspsyk; Ofta har man nog börjat dagen med en ganska lång transport då de flesta som döms till vård hamnar på någon av regionklinikern, Karsudden, Vadstena, Växjö, Sundsvall, Säter eller Värnersborg. Och med tanke på att de flesta stora psykundersökningar görs i Göteborg eller Stockholm så kan ju en del resor bli mycket långa, sällan är man ju helt kry när man åker transporten. I mitt fall skulle jag åka en ganska lång resa och fick för mig att vi var tvugna att stanna och fika efter vägen eller iaf använda toalett etc..ojojoj så fel jag hade. Jag vet ju idag att den tanken var befängd, men som sjuk tyckte jag att den var helt logisk.. Jag kom iaf efter många timmar i en bil från Transporttjänst (TPT) till kliniken och fick då gå in i ett rum, där jag fick klä av mig mina kläder och byta till egna kläder visserligen, men det var pga att jag inte haft någon missbruksproblematik i livet och dessutom inte levt ett kriminellt liv. Sen fick jag komma in på en s.k intags / Observationsavdelning, där var jag från Torsdag till Måndag då jag fick flytta till en normalavdelning då jag ansågs klara det..Men under de dagar jag var på intaget så var det en del samtal och information från läkare och kontakt personer, samt att de patienter som var där berättade hur "det fungerade" lite snabbt. Även en hälsocheck genomfördes med blodprover, blodtryck, urinprover samt de där testen då de slår en liten hammare på lederna samt trycker en på magen och lyssnar på hjärta och lungor.

På intaget är det dessutom väldigt spartanskt inrett (oftast) och man får inte ha speciellt mkt saker på rummet, nästan ingenting mer än en eventuell bok och ett mindre antal klädesplagg. Det som nydömda ofta tycker är jobbigt är tiden innan man kommer igång med aktiviteter och får börja gå ut..Pga av mina depressiva problem fick jag komma igång med allt sånt väldigt snabbt då det ansågs viktigt att jag inte blev liggande i sängen, så några veckor efter domen vunnit laga kraft fick jag gå ut med en personal, och läkaren hade ordinerat mini-golf, ett tveksamt nöje, som jag hatade varenda minut av, fast ofta prommenerade vi bara runt området..Många får vänta bra mycket längre än mig innan de får gå ut, ibland upp till flera år beroende på klinik, sen får man ju oftast börja gå ut med mer än en personal och sedan arbeta sig uppått fram till egen frigång på området, vilket betyder att du med Länsrättens medgivande får vistas en tidsbegränsad period på området, oftast får läkaren en s.k delegation då han får bestämma hur länge patienten får gå ut. Sedan ökas det på allt eftersom med stadspermissioner och hempermissioner etc. I olika takt, pga behov samt det allmänna rättsmedvetandet.. Har det hänt saker i samhället som uppmärksammade vaninnesdåd etc drar länsrätterna öronen sig iaf ett tag..

Sista steget är en s.k kallad långtidspermission, som är minst 6 månader och sköter man det kan man få 6 månader till, sen ska du enligt lag friges helt, men det funkar lite sådär med det då många är ute många år på permission.


Måndag Måndag Måndag

Idag har det varit konsert på Hispan, jag startade spelningen resolut och sedan gjorde de andra grabbarna mkt starka insatser, både med sång och trummor, jag var impad av de alla idag. Det tar sig som fan för vissa, det är kul att se så många komma och lyssna med. Musikgruppen är verkligen en bra grej för kliniken och den borde utökas då den gör gott för hela kliniken, både för oss som spelar och de som lyssnar.

Jag har typ inte hängt med i media idag då jag först spelat musik, sen tränat sen pratat i telefon läänge med en väldigt speciell person, och nu skriver jag det här, så jag tänker inte spy galla över systemet och politiken idag.,.bara säga..

Ha en bra kväll! Be careful out there.

Ps dagens låtlista:

Balladen om K (jag är inte sjuk)
När du går över floden
In the Ghetto
Just idag är jag stark
The Wild Rover
Moonshadow
Redemtion song

Tom Dooley (duett med annan patient)

Hallelujah (egen text)
Jag har hört om en stad ovan molnen (Jag har bott vid en stad säger en viss person)
Prison Trilogy
7 Spanish Angels
Folsom Prison Blues
Midnight special
Cotton Fields
House of the rising sun
Knockin on heavens door
I shall be realeased

Jag kan ha mixat ihop ordningen..men det vart bra iaf!
Jäklar...

Nån har varit inne en massa ggr på bloggen inatt...över 330 besök igår, dock var inte alla unika utan någon / några var inne en massa gånger verkar det som...Hoppas ni gillar min blogg iaf..

Idag är det återigen konsert /musikcafé på kliniken, det ska bli kul att sjunga idag även om jag är något sliten i kroppen efter en hård helg *ler sött*

Jag skriver mer sen i eftermiddag..

Journalistikens ljushuvuden..

I eskilstuna kuriren skriver de idag om en skott lossning. Reportern frågar:

Är det en person ni letar efter?
- Vi har ingen aning. Det är väl ganska troligt.

*asg* Nu vart det nog inte såå illa som det lät, men men..det var en kul formulering..

Läs artikeln här.


Söndag...


 <--Bilden tillhör Corren...


Hej Hopp Bamse*piiiip* Ytterligare en dag med fullt ös, Träning inne på Bunker-gymmet, sen storstädning utav avdelningen, som denna veckan låg på mig..Jag kan säga att det inte var helt enkelt att städa efter ett hårt gym-pass då latmasken fortfarande lurar runt hörnet, redo att attackera, men även denna gång besegrade jag den lilla spjuvern..

Som ni vet händer inte mkt på Hispan under helgerna, men idag åt vi kalasgod fisk med rotsaksblandning, och e hemmagjord sås två grabbar gjorde här..Riktigt gott..

Östergötlands stolthet Corren, som antagligen är en av landets sämsta tidningar, hade nyligen en insändare angående rättspsyk, läs den här. Om Vadstena Hispan finns en massa att skriva, även om den del av den fungerade väl då jag var där, så var den andra sidan 21/22 en ren skär katastrof, att inte socialstyrelsen stängt det stället är för mig obegripligt då det inte fungerar för fem öre, föreståndarna på 21/22 är är på gränsen till idioter, den ena apatisk den andra tar "semester" lite då och då och lägger in sig själv på psyk för att han inte klarar av det..Personalen, med ett litet undantag var otrevliga och stöddiga och hade varit där alldeles för länge utan handledning...Chefsläkaren, kallade patienterna För ett mindre smickrande namn,. som får en att tänka på en liten man med en liten mustach..den dåliga personalen kallades typ samma fast med tillägget "hantlangare"..Jag såg det aldrig hända men jag hörde från tillförlitliga källor att en del patienter hade en liten tävling där de försökte doppa sin K*K i den dåliga personalens kaffe (inte den omtyckte personalen, som var fredad från denna tävling) Det fanns en del personal som var snälla mot oss patienter, och tog vårt parti, men de blev inte långvariga då de mobbades till de slutade eller sjukskrevs.. De hade problem med att hitta en stadig läkare, så i nästan ett år tror jag det var som de hade staffettläkare, inne typ en månad i stöten, ingen som engagerade sig utan bara kostade pengar utan att göra nått..Den ena var hispigare än den andra..Sen fick de dock en att stanna, hon var nog den mest inkompetenta av de alla, jag misstänker att hon hittat sin läkarleg i ett Kellogs Frosties paket...Som sagt borde stället jämnas med marken..Kör en Bulldozer rätt igenom muren..Fast det vore ju kanske synd på en sån fin rastgård..de kan ju riva anläggningen och göra en park till barnen i Vadstena..Nån vård borde inte få bedrivas där..dels med tanke på hur stället sköts sen även pga att det ligger såväl dagis som skola i direkt anslutning, och även jag som patient som försöker se det goda i alla tycker att det är att utmana ödet att ha en hispa så nära sådana inrättningar..

Och sen kan jag tillägga att det har regnat. Som om det förvånade nån I växjö o dess omnejd..

Citerar en annan nu ikväll...

Kände mig tvungen att citera en annan blogg; Stefs Samhällskritika blogg pga att han skriver ett bra inlägg idag:

I Sverige idag, tror jag att det råder en allmän uppfattning om att vi har demokrati och rättssäkerhet. Visst har man hört talas om en och annan som kanske blivit oskyldigt dömd, men det har bara varit otur. Oftast har det drabbat någon som ändå skulle ha "åkt dit" för något annat, så det gör inget. På våra psykiatriska kliniker, både vanliga och rättspsyk, sitter idag patienter som är helt utelämnade till domstolarnas godtycke. En undersökning som ett universitet gjorde, säger att av alla tvångsvårdsärenden som Länsrätten handhar döms det i över 95% av fallen i myndigheternas favör. Ingen ska inbilla mig att tjänstemän gör så bra utredningar och väl underbyggda omhändertagande att det skulle motivera en så hög siffra. I vanliga brottmålsdomstolar är beviskraven oerhört låga och har du tidigare varit dömd så är chansen stor att du åker in igen om du är i närheten av ett brott.

Har då detta någon betydelse eftersom det enbart drabbar psykiskt sjuka och kriminella? tror man det så är man ute och "cyklar2, för nästa gång kan det vara DU. Eller en anhörig. Glider man på beviskrav eller struntar i att döma utifrån lagparagrafer är man snart ute i rättslöshet och då kan makthavare göra vad de vill med medborgaren. Den gamla devisen "Av lag byggs landet" är oerhört viktig i en rättsstat.

Vältalat!  Errare humanum est, ignoscere divinum (översät, att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt)

Inte är jag förvånad..Upplopp på Norrtälje anstalten..Jag är inte förvånad över att det blir upplopp när det hela tiden blir hårdare på kåken även för de som sköter sig..Läste för ett tag sedan att det pga säkerhetskäl vill förbjuda cd-spelare och radioapparater, och det är ju en sund inställning till folk..att lyssna på musik måste väl ändå anses vara en männsklig rättighet speciellt då det är KVV som tillhandahåller spelarna, så de kan ju inte skylla på insmugglingsrisken..sen får interner typ bara ha ett fåtal skivor och de ska vara utan fodral..Så frågar ni mig så är det där redan hårt reglerat..

skriver mer om detta sen då jag vet mer..

Salomonisk

I kväll har varit en kväll i stilla kontemplation...Jag har funderat mycket på min situation idag då ytterligare ett avslag kom på min läkares begäran om utskrivning, fick ingen motivering, de ansåg inte ens att en utredning behövdes trots att rätten sakkunniga ganska uppenbart antingen missuppfattat min diagnos alternativt inte brytt sig om att sätta sig in i den då det inte är politiskt gångbart att skriva ut folk nu..Jag har nämnt innan hur det fungerar med det där...Det jag kan ställa mig frågande till är hur en domstol som ska säkerställa landets rättsäkerhet, kan ta ett beslut, när en läkare som känner mig säger en sak, och en som inte känner mig säger en annan (även om han erkände att jag var frisk) utan att ens kalla in ett yttrande från rättsliga rådet, då skälet för domslutet inte var nånting juridiskt giltigt...

Jag är skyldig till mitt brott och jag accepterar att sitta här, det är inte det som är min synpunkt, däremot undrar jag vad som hände med lagen och vad som hände med bindeln på moder justitia? Har den halkat av? Eller har den tagits av medvetet? Finns likhet inför lagen längre? Jag vet ärligt talat inte om människor är lika inför lagen idag..

Folk låser in sig själva i skyddskomplex med lägenheter och vakter, för att de skräms av människor..Är folk verkligen så paranoida? Jag begär egentligen inte mer än en rättvis bedömning av rätten, alternativt att de åtminstånde tar mig och framför allt min läkares kompetens på så stort allvar att de iaf kan tillsätta en utredning, via socialstyrelsens rättsliga råd eller om det finns nån annan som gör dem..Hade jag haft en massa pengar kunde jag kallat in egna experter och betalat själv, tyvärr är jag inte rik eller längre en aktad medborgare så jag antar att min rätt i samhället tog slut i och med min tingsrättsdom vann lagakraft...

Om en domstol godtar ett åklagarresonemang som säger att jag var i så dåligt psykiskt skick för snart fem år sedan jag dömdes att jag inte kan anses vara frisk nu". Då måste de ju underkänna svensk psykiatri och jämställa alla som engång varit sjuka med kroniker och "behandlingsresistenta" och hävda att nästan fem år på psyket gör varken från eller till för en patient...Vad är vitsen med vård då? Vad är vitsen med att lägga miljarder på psykiatri och forskning om man inte godtar vetenskapen och dess experter? Kan man som Lekman piska en läkare på fingrarna och säga "Nej..jag tror att du har fel.."

Min läkare skrev för en tid sedan att jag hade "en närmast Salomonisk framtoning" och det är ett mycket fint omdöme, antagligen det finaste jag fått någonsin...Salomonisk används ju ofta i diskussioner om djup vishet, psykologisk insikt och rättvisa, min förhoppning är att domstolar, jurister, läkare, sakkunniga och gemene man skulle kunna se saker och ting ur Salomonisk perspektiv....

Oh well..Kampen fortsätter!

Fredag..

*heeyyy hoooo heeeyyy hooo* Party på Hispa! Eller inte. Fredagen är ju typ samma som alla andra dagar här, men allt tempo går ner, blir långsamt. Jag tänker en del på hur samhället ser på RPV och undrar hur det tänker egentligen..Den rådande uppfattningen tycks vara att "man kommer undan med vård" eller att "man drar en vinstlott och vinner vård", jag vet ju att ytterst få som hamnar på Hispa, vill ha vård, de flesta skulle nog hellre ta ett fängelsestraff..Vård är inget man kommer undan med och på kåken kan de inte tvångsmedicinera dig eller hålla dig inlåst längre pga misskötsamhet...När din tid är slut på kåken släpps du ut no matter what, på Hispa sitter du för evigt om du inte sköter dig..Det är heller ingen status för en kriminell att hamna på Hispa.

Fast de av oss som inte är missbrukare eller kriminella kan nog helt klart ha det bättre på sjukhus än på kåken. Även om Hispalivet nu blir mer och mer som kåken så är det ju trots allt en helt annan miljö, även om den även hårdnar här klimatmässigt. Jag undrar vad som är syftet med att göra det hårdare? När man vet rent historiskt att folk som sitter hårt inlåsta ofta blir värre då de kommer ut..Självklart måste förbrytare straffas på ¨nått sätt då de begått brott, men om man ser på de tusentals år man låst in folk och hur väl det utfallit kanske man som samhälle borde tänka om och hitta andra vägar?

vad skulle det vara tänker ni då? Jag vet inte jag har inte alla svaren även om jag ibland lider av hybris, men jag tänker mig ett stort kollektiv eller gård där folk kan lära sig arbetsmoral, ta hand om djur och på så sätt lära sig visa respekt för andra och även klara sig med andra, sen kan det ju vara inhägnat med beväpnade vakter om det vore så, men jag tror utfallet skulle vara bra mycket bättre än nu..Även om de flesta förbrytare är juridiskt friska, så är det ju nått fel nånstans, annars skulle de inte begå brott,...


Torsdag fortsättning...

<-- this snail is wanted by the FBI for making time stop. There will Be a reward for tips leading to the apprehension of this criminal, he is considered   slow and harmless but may attempt to run while spotted..

Idag var en bra dag *ler sött* och jag mår gott och är glad......Tidsräkningen tycks dock ha fått snigel-syndrom....


Sen mååååste ni läsa denna artikeln, den får t.om den mest luttrade av Hispa-folk att dra på smilbanden..:D

Relations råd till kvinnor; skrivet 1894

Torsdag..FULLT ös Medvetslös


<--  le soup de jour

Jag har idag återupprättat min sopp-heder..Idag var andra gången i mitt liv jag gjorde soppa, förra gången blev den oätlig, men denna gången superb, så jag fick min hämnd på den andra soppan *hahaha soppjävel haaha*
Dagen har annars varit full av aktivitet och sprudlande verksamhet, började dagen med att laga mat (el soppa de mare) och sedan vattengympa, sedan ett mindre matmöte och sedan iväg till affären och shoppa mat till kommande dagars rätter på hispa..

Det händer mycket ute i världen, folk torteras och hålls inlåsta av sina respektive, folk far illa och ledare i länder har slutat att se invånarna som människor utan ser dem nu som inkomster och arbetskraft, blir du sjuk är du inte längre önskad, då avpolleteras du och slängs åt sidan..Inget värde, ungefär som om folk idag inte är värd mer än sina handlingar.. syster Helen Prejean skriver i sin bok att "Människor är värda mer än sina sämsta handlingar", tyvärr verkar det inte gått in hos folk som leder länder och domstolar etc etc..

Människovärdet vi fodra tillbaka.
Kämpa för rättvisa frihet och bröd!
Människovärdet vi fodra tillbaka.
Kämpa för rättvisa frihet och bröd!

Jag tror att folk och fä i samhället måste börja se varandra som människor även om ens granne är utslagen eller sjuk.Först då vi ser andras värde kan vi se deras rätt i samhället, och först när vi ser andra, ser de oss.

Ps..Miss V...You are da bomb

By Request....Pat Punkt Live på SSSSååå nu blir det ingen mer video på ett tag...Hoppas ni gillar dem iaf..

By request...Pat Punkt Live på SSSTredje videon där your Pat Punkt sjunger

Onsdag...

En skön dag på hispan, vädret är skönt. Lite små kyligt men ändå fint på nått sätt. Som varje onsdag var det idag safari och vi var nere på Växjö-savannen och åt god mat och gick runt och strosade lite. Det är lite kul faktiskt..
På avdelningen kom det för någon vecka sedan in en enorm fladdermus, alltså den var som en mindre skata nästan, enorm för att vara fladdermus, och det råder nästan en mindre Fladdermus-fobi på Hispan nu..iaf hos en del personal  (You know who you are :D ) Och det är rätt kul att driva med dem om det. Fladdermusen var väl antagligen den räddaste av oss, men den var liten, elak och rätt äcklig om jag ska vara ärlig...Inget man vill vakna av på natten...

I media är det ganska lugnt. Man märker att opinionen i landet vill att "Rödebypappan" ska frikännas annars skulle det vara hätska diskussioner i media idag då han inte häktades och antagligen inte döms för varken mord eller dråp..Nått kan jag tänka mig att han eventuellt döms för, men då träder väl den nya lagen in som röstades igenom som gäller från och med 1a september och han får väl eventuellt vård i öppenvården och slipper frihetsberövandet. Det kan jag tänka mig, även om jag ställer mig frågande till ifall man egentligen kan anses ha ett uppsåt i en handling där man i sin värld "försvarar sitt hem och sin familj" och det råder det ju ingen tveksamheter om att det var så i detta fallet,  annars hade Pappan suttit häktad så det sjunger om det. Fast det är klart att han gick över gränsen ordentligt när han skjöt, men kriminellt uppsåt? Det tror jag inte..

Något jag dock inte fattar är hur Tingsrätten i Blekinge kunde ge ett mildrare straff pga "Kultur krock"? 

"Emellertid måste det i det här målet beaktas att det i viss mån handlar om "kulturkrock". XX (mannen) har tagit kontakt och på ett närmast brutalt jordnära sätt klargjort sin avsikter med kontakten. YY (kvinnan)  - å sin sida  - har till en början med sin kulturella bakgrund uppenbarligen inte förmått att till XX tillräckligt tydligt förmedla att hon avvisade hans inviter."

Kvinnan ska alltså pga sitt asiatiska ursprung inte anses ha avvisat mannen tillräckligt hårt, pga sin Kultur? Jag kan rent personligt tycka att om en kvinna ber en man sluta ringa, så ska han respektera det oavsett om kvinnan i fråga är asiatisk eller inte...Läs artikeln här. En fråga som dyker upp är om man ska kunna hävda kulturkrock i heders relaterat våld med? Nu var det kanske en dum jämförelse ,men tanken sökte sig dit..Dumt uttryckt utav Rätten var det likt förbannat..


By request.Live på sss


By Request..Live at SSS


Tisdag..Höst

Idag känns det verkligen att det är höst. Det är grådaskigt och lite små rått ute. Tog en lugn start på dagen efter frukosten och lyssnade lite på musik, sen kom föreståndaren och knackade på och frågade om det var okay att ett studiebesök kom och tittade hur jag bodde, och det var det ju..

Jag hade hoppats kunna få träna idag men det verkar vara svårt att lösa ikväll, och det är ju lite drygt när man kommit in i träningsmentaliteten och det inte går att lösa,  fast nu ska jag inte klaga på det då avdelningen här alltid ställer upp med det då det fungerar..Annars är det lugnt här idag..

Läste att Papa Dee dömdes för misshandel på sin fru, han slapp ju att krypa in i snickarboa men funderar redan på att lämna landet, och det kan ju vara svårt att få jobb efter man en gång dömts, fast jag skulle inte tro att en musiker skulle ha speciellt svårt att fortsätta en karriär pga av en dom, det är ju en massa artister som dömts för allehanda brott och kunnat fortsätta..

Smålandsposten fortsätter att skriva om rättspsyk, vilket inte är underligt då kliniken både är en av kronobergs största arbetsgivare och dessutom är kontroversiell i sin framtoning. Jag tänker då mest på ledningens ovilja att följa lagar och direktiv, nu gällde artikeln dock ett hus i Växjö som kliniken tagit över, och det huset ligger visst jämte en skola med småbarn. Jag håller med föräldrarna om att det kan vara olämpligt att ha en psykiatri enhet så nära en skola, men nu vart väl tanken bakom detta projektet rätt väl genomtänkt får man hoppas även om det på kliniken är lite olika uppgifter angående vad ´för verksamhet det ska vara på...

Men Klinikechefen har "satt sitt jobb i pant" på att inga farliga män eller sexualförbrytare skall komma i närheten av huset. En god tanke från klinikens sida, då de kan styra ifall manliga patienter och dömda vålds / sexual förbrytare inte kommer dit ifrån kliniken..Däremot undrar jag hur hon säkert kan säga att ingen av de som befinner sig i huset (personal och patienter) inte är en presumtiv vålds / sexual förbrytare? De farliga personerna i samhället är ju rent statistiskt inte de som en gång dömts utan de som inte åkt dit..

För er som vill läsa artikeln kan klicka här

Los Locos Live på SSS

Idag vart det spelning, eller musikkafé som de kallade det och vi var fan duktiga allihop, tyvärr samanföll dagens spelning med nått möte nere på kliniken och därför vart det nog lite färre an vad som skulle ha kommit annars..Men de som kom dit hade nog kul i alla fall...i vart fall hade jag det ^^

Jag tycker nog att jag tar mig mer och mer iaf sångmässigt och börjar hitta tillbaka till den röst jag engång hade innan jag vart sjuk...Jag klarar av att ta de lite högre tonerna samtidigt som jag tror det blir känsla i det...Hursomhelst är det kul att folk vill lyssna när man sjunger..

Nästa Måndag är det visst musikkafé igen sa de och då sjunger jag igen..

Bra dag och det var kul att se mina päron igen^^

Måndag, Måndag så bra det är...(gissa låten)


Hallo. Idag är det måndag, oktober börjar närma sig sitt slut och snart kommer November, sen månaden vi alla väntar på December med julbord och julklappar samt fest och ståhej med familjen, även på Hispan kommer det bli lite festligare med godis och julbord, däremot är det många som har ganska stor julångest, som jag skrev i ett av de tidigare inläggen så förknippar ju alla människor vissa dagar med familj och vänner, julen är ju i allra högsta grad en sån dag..

Idag kommer mina päron på besök och de tänkte hänga med och lyssna då jag ska sjunga idag på kliniken...För folk och rövare i växjö stad skulle man skämtsamt kunna säga. Det ska bli lite trevligt tycker jag, musiken blir nog hyffsad och kaffet blir nog gott, däremot är det ju inte mycket till backstage område, och några vilda groupis och autografskrivande blir det nog inte (fast ingenting förvånar mig längre när det kommer till psyk).

Morgonen har varit mulen som vanligt i denna stad, men *ta i trä*så börjar det se ut som det spricker upp lite..Kanske blir det några minuters sol idag ändå.

Journalister upphör aldrig att förvåna..Jag läste i morse smålandsposten vid frukosten, och även om den tidningen är ganska intetsägande oftast så hade de idag en rätt bra ledarsida, där en Elisabet Lann skriver att straffet tar inte slut för att man döms, utan när man en dag släpps och har avtjänat sitt straff så döms man på nytt då man ska söka jobb etc. Som dömd brottsling döms man sedan till ett liv i utanförskap i samhället som en "oönskad individ" och det tror jag är en stor anledning till att så många återfaller i brott, får man inget jobb och inga normala vänner så söker ju sig folk dit där de är accepterade, typ den kriminella världen, samhällets skuggsida...Jag tycker att artikeln var bra och länkar således till den;  Fri men ändå fånge; Smålandsposten

Självklart ska inte vissa kategorier av brottslingar ha vissa typer av jobb och när det kommer till arbete med barn & ungdomar så måste ju kontrollerna vara hårda, en tanke att begrunda för andra typer av arbeten är dock; att det är inte den som engång åkt fast som är den farlige utan alla de som inte åkt fast och kan börja alternativt fortsätta en kriminell bana..


SÖNDAG-Löven faller och svensk psykiatri faller den med..Tyvärr blev dagens planerade Helikopterresa till Brasilien inställd då hästarna inte sprang som jag ville igår heller, men jag hoppas att det är en fråga om när och inte om *yaaa riight* Vädret har idag varit strålande och även om det är lite bett i luften och löven faller ner så är det vackert...Hösten har så mkt vackra färger..Jag förundras mer och mer över politiken i världen och undrar varför man ska behöva nästan 5 miljarder för att kunna väljas till President i USA, handlar det om politik då? Eller handlar det om att ha en väloljad propaganda maskin som gör allt för att den egna kandidaten ska se bättre ut än den onda motståndaren...Jag undrar också när världspolitiken övergick till att bli en del av underhållningsbranchen? Det är väl visserligen bra om politiken blir kul istället för den muntra stämningen som tycks råda i Sveriges Riksdag där folk hellre sover eller stickar strumpor än att delta i debatten...Man kan undra när de politiska showerna kommer till Sverige? Kanske när Sverige blir en republik i framtiden då landet inser hur förlegat det är med ett Kungahus utan makt...

Såg en dokumentär på SVT för ett tag sedan om Berny Pålsson, författarinnan till "Vinklippt Ängel" och uppföljaren "Känn Pulsen slå", två böcker som handlar om hennes resa genom missbruk och psykisk sjukdom. Hon är verkligen fantastisk på att skriva även om jag kan tycka att det glamoriserar självskade beteendet hon levt med iallafall i den första boken. Det som slog mig då jag såg dokumentären var hur jävla dåligt psykiatri i landet fungerar. Man såg hur Berny, en ung tjej med alla förutsättningar att lyckas i livet om hon får hjälp, febrilt söka hjälp hos psykiatrin men bara bollas fram och tillbaka och hur länge man får vänta på att få hjälp...Det är horribelt att man inte får hjälp omedelbart om man behöver det..man ska inte behöva vänta månader ibland år på att få hjälp med att komma på fötter igen...

Den dolumentären visade tycker jag att svensk allmänpsykiatrisk verksamhet är i nån form av koma tillstånd där ingen kan / vill / vågar ta beslut i rädsla om att göra fel eller pga att verksamheten är ekonomiskt ansträngd som den är..Tvångsvårda folk som inte vill eller kanske rent av inte är i behov av är landet bra på, men hjälpa de som vill verkar inte vara ett prioriterat område..

Sen behöver vi inte gråta fler tårar för Thorleifs skull då de nu ligger på svenska albumlistans första plats för första gången....

Hispa-Mode

I dagens blondinbella bloggar har de ju alltid med en massa mode etc..här kommer ett inlägg om hispa-modet..

 

Ovan ser ni den berömda Hibernal-hatten som patienter fick då de hade svårt med solen efter att ha fått hibernal som gör huden ljuskänslig. Till höger om den den fina "tycka om sig själv"-tröjan, mer känd som tvångströjan. Den används inte nu mer utan har ersatts med bältessängar. I randigt ser man en klassisk fång-uniform, som vi alla känner igen, jämte den den oranga inmate tröjan från Amerikas topp designers..I sverige idag är det dock vanligast med en baby-blå mysdress utan fickor i loosefit, med en vit t-tröja med fin landstingslogga och en baby-blå kofta...

Obs. Männen på bilden har inget med hispan att göra och är antagligen inte ens galna..

Papa Dee-

Jag vet inte mycket om Papa Dee, däremot vet jag en massa om hur media alltid vinklar och vrider saker och ting för att det ska se riktigt illa ut, allt för att sälja fler lösnummer, hans fru Andrea har en blogg där hon beskriver vad som hänt och jag tycker hon låter trovärdig i det hon skriver, visserligen säger misshandlade kvinnor nästan alltid alltid att deras makar är oskyldiga och de låter väl trovärdiga de med antar jag, men de ångest attacker hon skriver om där man skadar sig själv etc, har jag sett många gånger och har upplevt sånt själv..så visst kan det hända så som hon skriver...Jag hoppas att det blir en rättvis genomgång i Tingsrätten och att en riktig dom görs i detta fallet..En oskyldig person skall aldrig kunna dömas, däremot får en oskyldig kvinnas hälsa aldrig riskeras i dessa fallen heller och tingsrätten har säkerligen en svår avvägning i detta fallet..

Jag kan inte säga skyldig eller inte i detta fallet..men hoppas på en bra lösning framför allt för hans fru Andrea.

Lördag..Skallebank :(Vaknade idag med en djävulusisk huvudvärk, nu är det bättre men inte helt bra...Man kunde nästan tro att jag var bakis, men jag misstänker att jag har börjat utveckla migrän efter åren på hispan...Men det går över det med antar jag..

Hade idag en diskussion med en personal angående mobilförbudet och vården på kliniken..Jag vet inte om han missförstått mig innan, men vården här har jag aldrig haft synpunkter på snarare tvärtom. Jag anser att klinikens problem inte ligger i vårdrelationer mellan patient och personal/Läkare utan klinikens problem ligger i ledningen och att de slutat se patienterna som individer utan som en klump med kassa intäkter och det vänder jag mig emot (många personal med). Men vården tycker jag i jämförelse ät bra, Växjö har ett oförtjänt dåligt rykte i landet och jag måste säga att den kompetens jag mött hos läkare och personal har jag inte mött i andra delar av landet. Även den kontakt jag haft med ledningsrepresentanter har i huvudsak varit ömsesidigt respektfull, det jag vänder mig emot är som sagt att de nu bygger in kliniken mer och mer och gör hela bygget till en snudd på atomsäker bunker och det tror jag är mer skadligt än positivt. Man får inte glömma att man överlämnas till vård pga att man inte anses klara av fängelselivet samt att man inte anses frisk nog att ha haft ett egentligt uppsåt i sin sjukdom...

Vi diskuterade även fenomenet med vårdavgifter för tvångsvårdade individer. Personligen har jag alltid betalat min vårdavgift och jag anser att man borde göra det eftersom systemet är sådant. Däremot har jag personliga synpunkter på ifall man verkligen ska tvingas betala för en icke frivillig vård? Jag har även tolkat politiker som att det kan eventuellt strida mot europalagen att tvingas betala för något som man inte på egen vilja har bett om, samma diskussion förs ju om TV-licensen som de facto även den är påtvingad..du har inget val så länge du har en tv ska du ju betala..Har man dessutom x-antal hundratusen kronor i skadestånd och skulder så så är det kanske inte riktigt så hemskt för en patient om även vårdavgiften läggs till skulderna om man ändå inte har chans att betala av dem? Hade jag haft stora skulder jag visste aldrig gick att betala så är jag inte helt säker på att jag heller hade betalat vårdavgiften..Sen anser jag att så länge klinikledningen inte följer det som åläggs dem ska de inte heller begära att patienter följer ett sådant åläggande som vårdavgift..

Fredag kväll...Filmtajm...

Fredagkväll på hispan..det är nu mörkt ock lamporna som lyser upp området har tänts och det råder en stilla frid över SSS. Löven faller och kommer bli liggande över helgen. Det börjar bli kallt i luften och man känner hur hösten snart kommer att bli vinter. Ikväll super det svenska folket i platser som Jönköping, Eskilstuna och Kiruna, men på SSS sover folket stilla vid 20.00, kanske blir det nån cigg på natten för de mest inbitna rökarna som tycks sova illa...
Nätterna är det som skönast på hispan..det råder oftast ett stilla lugn som inte finns dagtid då det är stimmigt och stundtals högljutt...På kvällar och nätter är det soft..Tv´n är på lite tyst och man kan soft-prata med personalen..

Blir upprörd över media, med det tar jag imorgon då jag har tänkt igenom saker lite mer...

Kram på er

pp

Återigen Fredag..

Fredag morgon, pigg efter en god natts sömn, jag gick igår och la mig tidigt och vaknade vid 07:15 av mig själv. Det hör inte till vanligheterna...Jag är icke vän av tidiga morgnar i vanliga fall...Jag började som vanligt dagen med att läsa nyheterna, de skriver idag om e fd SSS patient som misstänks för ett brott i blekinge, de kommer väl fler artiklar om hur man inte ska kunna släppa psykiskt sjuka lagöverträdare, men i detta fall tycks väl Socialstyrelsens statistik om att inga återfall i våldsbrott som inte har varit drogrelaterade hålla...Kanske borde media istället koncentrera sig på antalet brott som begås av drog / alkoholpåverkade personer istället för att skriva att de nångång i livet varit mentalpatient. Psykiskt sjuka är inte speciellt brottsbenägna om man ser till antalet domar iaf. Varje år är det över 100.000 domar om man räknar in alla påföljder, ca 240-280 personer överlämnas till Rättspsykiatrisk vård...vad blir det i procent räknat? typ 0,2 promille eller något va? Rätta mig gärna om jag har fel matematik är inte min starka sida...

Sen slår Aftonbladet upp en stor rubrik om att psykdömda får permission, självklart måste de ju dramatisera det hela och använa rubriken "Mördare på frifot", det är oerhört svårt att få igenom permissioner när man är dömd till vård, folk kan anses friska och färdigvårdade i åratal utan att få en tillstymmelse till friförmån, och med tanke på att nästan alla som återfaller i brott under eller efter RPV är drogpåverkade, så borde betoningen i detta läggas på att missbrukare p permission ifrån hispan borde få vårdkontakter gällande sitt missbruk... Nån borde säga till Aftonbladets rubriksättare att han borde ta en valium eller nått och sluta skrämma upp folk i samhället.

Ha en bra dag och läs gärna mer ikväll då jag skrivit mer

Kramgoa Rättspsyks låtar

Bra Mediciner:

Text
: Pat Punkt    Melodi: Bra vibrationer

De ger oss bra mediciner
Varje gång vi får ett spel *Tralalala*
Då får vi sprutor i vår bak
Ja Bra mediciner som kan leda
till så många fler

De bygger upp nya murar
O tar hit folk ifrån KVV
Som vi aldrig nånsinn får se
Ja, Fina små murar som
Som skall kopplas upp med mera el
Tralalalalaaa

Ps: Kicki Danielsson..vill du låna denna texten till nån ny comeback kan du ju maila ;)

Torsdag: Mat, Vatten och arga Jurister

Beslutet att klinikledningen på SSS vägrar att följa lagen gällande mobilförbuden på kliniken, upprör socialstyrelsen, så här skrev Sveriges Radio på sin hemsida:

Landstinget har i sitt svar till socialstyrelsen skrivit att arbetsmiljölagen och lagen som ger patienterna rätt till mobil kolliderar, men Nils Blom säger att eftersom andra kliniker i landet klarar av att följa båda lagarna borde också rättspsyk i Växjö kunna göra det och nu kan socialstyrelsen enligt Nils blom tvingas ta till andra tvångsmedel som till exempel vite om inte kliniken tänker om.

Socialstyrelsen är tydliga i sin kritik mot kliniken, det som förvånar mig är att Nils Blom tror att lagar följs inom psykiatrin..

hursom helst har jag idag lagat mat till avdelningen..jag gjorde potatis i ugnen med vitlök ock lök i en form av olivolje marinad, till detta serverades Quorn Schnitzel och tzatziki..Det blev okay, men jag nördade till det och glömde ha i salt...Oh well....Sen vart det mer eller mindre direkt ner till vattengympan och träna där..vilket är i kul..i dag kom det en massa bubblor från mig..till er med knasig fantasi ska jag tillägga att jag  inte försökte göra någon egen bubbelpool utan anledningen var att mina badshorts blivit större och således blir mer luftiga typ....Är nu rätt seg och mör men vid gott mod.

Annars intet nytt på SSS fronten.


Tragisk Utveckling...Nyllet Goes BezerkNy säkerhetsbunker byggs nu på Kriminalvårdsanstalten Kumla, den ska hysa platser för 24 personer. Säkerhet i all ära men ur rymningssynpunkt kommer det nog göra varken från eller till då de allra flesta rymmer då de är under öppnare förhållanden...Nu vet ju jag att pöbelmentaliteten kräver sådana här anordningar, fast jag ställer mig frågan varför allt måste bli mer som USA? Varför är ett land med den högsta säkerheten i fängelse även det landet där flest Mord och andra våldsbrott begås? Är jag den ende som ser paralleller i fångvården och brottsligheten? Är det en slump att det skjuts mer poliser i USA än någon annanstans i väst eller kan det vara så att det är så hårt att en brottsling hellre skjuter både vittnen och polis för att slippa åka in? Jag vet inte mycket, men en sak vet jag och det är att ingen alternativt få brottslingar "avstår" från att begå brott bara för att det blir hårdare tag. I den kriminella världen räknar folk med att de får sitta X-antal år lite då och då och de accepterar det faktumet som ett pris för sin livstil, den hårdare miljön i USA kan man ju tydligt se inte är ett avskräckande exempel...ju hårdare det är ju mer "status" kommer de som hamnar där dessutom att få i den kriminella världen...Hårdare miljö=Hårdare människor=Grymmare brott.   Så finns det folk som är så farliga att de kan vara i behov av en extrem inlåsning, men så många platser de planerar att bygga förvånar t.om internationella experter, som anser det "förvånande" att ett litet land med så fängelse interner är i behov av så många säkerhetsplatser..

Onsdag-snar knall transport till Sundsvall?

Jag har idag anmält klinikledningen samt landstingsledningen då de vägrar följa socialstyrelsens direktiv, så nu blir det väl knall härifrån med..Knall för er oinsatta är omedelbar tvångsförflyttning till annan kåk /Hispa...Nää så långt går det ju inte, jag har ju inte misskött mig och kritisera felaktiga beslut måste man ju få göra även som mentalpatient..Även om det inte är populärt så är det ju en del i demokratin...Jag talade med en handläggare  som ville ha in en anmälan på det hela då hon ansåg förfarandet vara underligt...Skrev en bra anmälan iaf..saklig och grundlig..

Annars har dagen varit bra, har haft ont i min fot, jag tror att den är överansträngd..Ont gjorde den iaf idag på vår psykiatri-hajk till stan för inmundigande utav dagens lunch..fin mat vart det idag...Buffé och en kall cola är aldrig fel men det är ju rätt tungt att gå långt efter att ha ätit en massa goo mat. Köpe Bob Dylans nya cd idag, laglydig som jag är trots att den säkert ligger på nätet..gratis.Fast bra var den iaf så det var väl kanske värt alla pengarna.

Har idag även städat..svabbat o donat..Inget kul, men det måste göras om man vill undvika att hamna i REVH (riksförbundet för ej vänner av hygien)

ÅHH vilken lust jag har..Att ha en politisk debatt med Göran Hägglund, Beatrice Ask samt valfri representant från Landstingsledningen i kronoberg angående lagar och förordningar etc.. De tre skulle kunna ha en debatt mot mig och min far, typ..Nu låter det kanske som om jag hade värsta hybrisen, och det är nog till viss mån sant att jag är lite omnipotent i vissa situationer och "latent överlägsen"..Nu är jag ju medveten om att det aldrig skulle bli en sådan debatt..men jag hade UTAN tvekan ställt upp på en sån..iaf nu när jag läst dessa artiklar som jag har läst om nya lagar etc..

Undrar varför ingen politiker ställer sig upp i tv och berättar att vitsen med att alla ska dömas till fängelse istället för vård, är rent eknonomiska då de flesta bara skulle låsas in i typ 6 månader och sedan inte kosta staten så mkt pengar som de gör nu när de sitter i snitt nästan 6 år....Resultatet kan man ju räkna ut med sina hemorrojder och det är ju att det blir fler dårar på gatorna om de släpps efter 6 månader istället för 6 år..

Blinka Blinka Blinka; Lika inför lagen?Nu är det väl mer eller mindre konstaterat att den grundlagsskyddade rättigheten att alla ska vara lika inför lagen inte längre gäller. Sverige går från klarhet till klarhet på den fronten. Stefan Sundström sa en gång i tv att "sann facism var att slicka uppåt och sparka nedåt" och så är det ju helt klart i detta landet nu.. Enligt grundlagen och Europakonventionen för de Mänskliga rättigheterna står det att det enda straffet som skall läggas på en lagförbrytare är frihetsberövande och att inget annat straff får åläggas utöver det, vilket för mig in på dagens smålandspost upplaga, där Landstinget i Kronoberg godkänner Rättspsyks olagliga mobiltelefon-förbud..På grund av att patienter missköter dem och att de är till men för vården, samt att arbetsmiljön blir lidande av den..hur arbetsmiljön blir lidande har jag aldrig förstått, jag har även bara hört en personal som har haft ont av att vi patienter haft mobiler och det var mer en personlig åsikt än arbetsmiljö...Nån sa att det kan störa om mobiler ringer mycket på en avdelning, vilket jag aldrig uppfattat som ett problem, snarare då  de konstanta larmtest som genomförs då det kan tjuta i typ 120 decibel en helförmiddag, ett skärande tjut så att det inte går att vistas på avdelningen..Fast det är så klart helt okay både ur vård och arbetsmiljö synpunkt..

Visst är det så att ett fåtal personer missbrukat mobilerna när det var tillåtna, men kollektiva bestraffningar är faktiskt inte tillåtet i lagen och vad jag vet står ingen annan än Kungen över rikets lagar, Kungen och tydligen Rättspsyk i Växjö då.. Jag blir snudd på fysiskt illamående då jag vet att detta handlar enbart om att dra in pengar till Kliniken från Kriminalvården som betalar 2-3 gånger så mkt för sina interner här än vad landstingen gör, men ledningen har inte ens ryggrad nog att stå för det...Detta är illa..riktigt illa att man som landstingsledning ger klartecken till ett systematiskt lagbrytande, gentemot människor som ingen bryr sig om, de som i samhällets ögon står lägst i hierarkin. Vad är nästa steg? Låsa in människor utan rättegångar? låsa in människor för deras åsikter eller sexuella läggning? Jag behöver säkert inte påpeka att alla facism-regimer börjar lite lätt med att bryta "smålagar" och sedan eskalera..

Det är ju även modigt av klinikledningen att låta personalen på avdelningarna som inte har med besluten att göra få ta skiten för detta...Jag skulle vilja se Landstingsledningen och klinikledningen själva gå ner på en avdelning och plocka ifrån patienterna sina rättmätiga ägodelar..Detta beslut, rätt eller fel i pöbelns ögon är ett egenmäktigt förfarande och ett överlagt och systematiskt övergrepp mot sjuka människor.

Tisdag

Fantastiskt väder idag, solen skiner och löv faller så där vackert. Ska gå ut snart, det händer ingenting idag, men läs senare ikväll så ska jag spy galla över systemet igen...*ler sött*

Citat från Hispan...

Anonym patient i rökrummet

Jooo du! Kan du ta och koppla ett samtal till Adrenadomeda galaxen? Jag pyntar gärna för samtalet...

Lite Bilder från området...


Kameran är kanske inte den bästa, men så här ser det ut..

   

området är ju onekligen ganska vackert, och det är en hel del personer som går förbi här med sina hundar etc, en del joggar förbi..nu för tiden kommer en del och tittar på den vackra gula muren med..

Jag har varit jättetrött idag, antagligen påverkas jag av vädret, eller så kanske jag börjar bli gammal nu. Det är lite stiltje här nu då min Ansvarige Läkare är på semester, men förhoppningsvis rullar det igång lite sen..Jag har fått lite mail där man undrar hur jag kan skriva att jag är frisk och färdigvårdad och ändå sitter kvar på Hispan, och det svaret är ganska enkelt. Tyvärr följs inte lagen som den är skriven, det står klart och tydligt att man ska släppas på frifot då man är frisk, vilket min doktor även har ansökt om att Länsrätten ska göra. Länsrätten har dock en sakkunnig läkare som sitter och får tusentals kronor per dag för att granska om den ansvarige läkaren "har gjort rätt" bedömning, detta för att rätten ska kunna göra en rättvis bedömning alt att man som patient ska kunna få en "second opinion"..Tyvärr fungerar inte systemet som det ska, sakkunniga läkare sitter opålästa och säger saker mer från personliga värderingar än fakta. Sakkunnig nu senast då jag var i rätten angående utskrivning, sa att jag inte kunde skrivas ut ifall jag inte hade medicinering. Något alla läkare jag stött på under åren har sagt att jag inte behöver, även han själv sa i april 2007 att "det var av yttersta vikt" att jag blev av med mina mediciner innan jag skrevs ut och att jag på grund av medicineringen jag hade, behövde fortsatt vård, nu har jag varit fri från psykofarmaka i ett år och anses frisk, nu vände han på steken och sa att jag inte kunde skrivas ut utan mediciner. Jag yrkade då på att Rätten skulle inkalla ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, men det tyckte inte rätten var nödvändigt utan det beslutade om fortsatt vård, fastän även sakkunnige på en direkt fråga erkände att jag idag var frisk.... Moment 22 eller bara ett tecken på landets rättssäkerhet?

Måndag..Rise and shine!

Ojojoj..Idag var det segt att gå upp, hade jag haft paranoida tendenser skulle jag nog trott att någon jävlades med mig och ställt klockan på typ 4...Seg gick jag iaf upp och åt frukost...Jag förbannade människan som kom på idén med att man skulle gå upp på morgonen...Friskis & Svettis vid 10, hade ont i foten sedan i Lördags, jag vet inte vad som hänt med den, tyvärr hindrade det mig idag under träningen.Men det gick hyffsat iaf...Jag är ju dock inte längre något spänst-fenomen efter snart 5 år på Hispan...I ärlighetens namn var jag inte de sista åren innan Hispan heller, men jag är på gång iaf...Hänger i träningen och det känns i kroppen att jag övergått från att ha en smidighet i bankvalvsklassen till ett normalt kassaskåp...mitt mål är dock att bli smidig som ett mindre kylskåp samt sommaren på stranden 2030. Latmasken skall bekämpas!

I eftermiddag är det musikövning inför dagen D. Skriver mer sen..

På Hispan; Yours Truly

Pat Punkt

Söndag..Vad kostar fisken?


Söndag, sitter och undrar hur många där ute som vaknar upp med ågren idag? Undrar hur många som gjorde saker igår de kommer hävda att de inte minns idag och framöver? Igår vann jag 30 kr på hästarna..eller vann och vann...jag satte ju 50 spänn så egentligen vart det väl ingen direkt vinst? Fast därom tvistar väl de lärde.. Jag har idag iaf gjort fisk för första gången, panerat och stekt.. Till detta gjorde jag sötpotatis, morötter samt palsternacka i ugnen med olivolja och lite kryddor, som vart jättegott...Fick lite tips och riktlinjer från en snubbe här som jag bett lära mig göra fisk rätter då jag inte är så bra på det...Han däremot är riktigt grym på det...

Hade igår en intressant diskussion med två patienter på kvällen om hur Länsrätten fungerar och hur de nya lagarna kommer att se ut, för oss som redan är dömda kommer den nya lagen inte betyda så mkt, och är i övrigt ganska udd-lös och krånglig. Dock läggs större betoning på att du inte ska låsas in mer än nödvändigt..Så öppna former som möjligt ska det vara.. Sverige är nog iaf det enda (eller ett av få länder) som låter politik styra sin rättspsykiatriska vård (även LPT), då politikerna i Länsrätten ju är färgade av sin politik, och jag förstår inte hur en såkallad demokrati kan ha människor inlåsta inom tvångsvård med hänvisning till att "de eventuellt skulle kunna bli sjuka igen" eller "eventuellt skulle kunna begå nya brott"...De motiveringarna strider något fruktansvärt mot de mänskliga rättigheter som sverige skrivit under på, det strider även mot alla konventioner så som Hawaii och Madrid-deklarationerna. Att ha någon inlåst för eventuella framtida handlingar, kan jag tycka påminner lite om gamla Sovjet..Nu bär det mig emot att egentligen kalla Sverige för demokrati, då Sverige som land inte lever upp till demokratiska värderingar eller de mänskliga rättigheterna..FNs utredare Paul Hunt har även han kritiserat Sverige för Landets tvångsvård och den rättsosäkerhet somvi har..

Det som man skulle vara inlåst i 3 år för i Sörmland, är man typ inlåst 6år för i Kronoberg och det hoppar runt rätt ordentligt då alla Regioner har nån fprm av egen praxis..Även om tidspraxis är regelvidrigt i psykiatrin så används den ändå..Alla som är inne i den här världen, såväl patienter som personal vet att så är fallet. Det tycks också vara en fördel om man har missbruks-problematik i botten och har varit inom psykiatrin i många år, då tycks det vara lättare att komma ut. Är man inte missbrukare så verkar länsrätter ha svårt att förstå vad man gör där och håller en hårdare...

Ego Ergo SumHöger- eller vänsterhänt:
Höger
Humör just nu: Alles gut, mätt och belåten
Är det nåt du absolut inte äter: Lever och Blodpudding
Kläder just nu:  Piratbyxor och t-shirt
Musik just nu: David Gray
Vad sa du senast:  Ha en bra vecka, till en kille som åkte på permiss
Om du var tvungen att leva i en annan tidsepok, vilken skulle du välja då: Antika Rom
Hur många kuddar sover du med: 3 minst
Favoritväder: sol..lagom temp..
Om du var fast på en öde ö, 3 saker att ta med: Min gitarr, Mat och trevligt sällskap 
Spelar du nåt instrument: Gitarr..
Morgon- eller nattmänniska: Natt
Sparare eller slösare: same same but different
Vem är viktigast för dig: alla är viktiga men på olika sätt
Bästa film: Så som i himlen.
Tror på liv på andra planeter: ja, det är hybris att tro att vi är ensamma i universum..det är ju rätt stort.
Kommer du ihåg din första kärlek: haha ja...
Har du några homosexuella vänner: Ja..fast jag delar inte in folk i läggningar.
Tror du på att det är möjligt att vara trogen för alltid: jupp
Hur många barn har du/vill du ha: En son
Bio eller promenad: promenad
Snarkar du? inte så det stör mig
Rädd för insekter? de är inte helt behagliga nej
Äckligaste insekten: spindlar
Bästa bok? Den som vandrar om natten av Marianne Fredriksson
Vad vill du jobba som? Musiker?
Pizza eller hamburgare? pizza
Stökigt eller välstädat? (ditt rum, hus, lägenhet m.m.) varierar 
Skulle du någonsin få för dig att hoppa bungy-jump? jupp
Hur många syskon har du? två systrar
Vad är du mest rädd för? att inte ha hälsan
Är du rädd för blod? tål inte att se det
Saltar du på maten? ibland
Gillar du att sjunga? Jaaaaaaa
Vilket gymnasieprogram går/gick du och varför? Estetisk linje
Anser du att du är stark? jorå
Brukar du sola? inte ofta
Vad gör du om du får hicka? håller andan
Röker du? nepp
Snusar du? nepp
Kaffe, te eller inget? kaffe på morgonen, middag, kväll..alltid kaffe

Lördag...Grått och mulet


Idag ska en liten kyckling hamna på matbordet på hispan, den skall förtäras med grönsaker samt vitlöksbröd till detta skall vi avnjuta ett glas rött Chateau de´Bob Blandsaft som vi ger 4 injektioner av 5 möjliga, kostar 23.90 på citygross.
Jag har spenderat morgonen med att göra salladen till kycklingen, mina kulinariska kunskaper går från klarhet till klarhet vilket måste ha förvånat  Mats Dernevik om han sett mig.

Jag tänkte på en sak igår..Ett av de stora problemen med psykiatrin är att alldeles för många har för mycket att säga till om..Det borde vara läkaren som ska göra bedömningar, jag ser inte hur det kan anses vara rättsäkert att Lekmän i en Länsrätt ska göra medicinska bedömningar, och sakkunniga Läkare i rätten ser jag inte heller vitsen med, de är ju inte ens pålästa, har ingen koll på diagnoser och är iaf på detta stället knappast oberoende då de antingen jobbar inom landstinget här eller har gjort det i många år..Det kallar inte jag oberoende.

En sakkunnig sa t.om i Länsrätten att han hade tillstyrkt friförmåner, utan att ens läsa pappren och ändå fortsätter Länsrätten att använda denne om och om igen..Rättsäkert? Inte helt va? Patientansvarig Läkare borde vara ansvarig för hela vårdkedjan, friförmåner och permissioner, eventuellt skulle man kunna ha Länsrätten till att ta beslutet om definitiv utskrivning när den frågan blir aktuell...

Rubrik och artikel idag..

"Spände fast tonårs- flicka med bälte

Tonårsflickan spändes flera gånger fast med bälte - trots att det strider mot lagen.
Efter ett självmordsförsök kräver socialstyrelsen nu omedelbara förändringar på Blekingesjukhusets barn- och ungdomspsykiatri.
- Jag hoppas verkligen att det här är en udda händelse, säger Mette Marklund vid socialstyrelsen
. "

Jag vet inte om Mette Marklund vid Socialstyrelsen blundar medvetet eller om hon sover eller om hon inte vet hur psykiatrin fungerar...Lagen spelar ytterst liten roll för kliniker och Socialstyrelsen blundar för detta, om det inte är något regelrätt uppått väggarna som händer(som mobilförbudet i växjö)..Lagen gäller inte institutioner idagens Sverige, bara fotfolket...

I ett häkte i Södra Sverige spöade en häktesvakt upp en intagen, en personal tog sin heder framför kollegans och amnälde kollegan för misshandel, fallet lades dock ned av Åklagarmyndigheten "Brott kunde inte styrkas" sa de, detta trots att personal vittnade...Lika in för lagen är en demokratisk utopi som inte gäller i detta landet iaf..All heder till vakten som anmälde. Den personen kan se sig i spegeln med stolthet.

Jag vet heller inte varför Socialstyrelsens utredningar måste ta så lång tid, det enda de skriver är ju "Ärendet lämnas utan åtgärd" och sådana blanketter kunde de ju trycka upp i förväg man man tycka..Jag undrar även om Socialstyrelsen fått in en ex Maria anmälan från Rättspsyk i Östergötland, där kliniken brast i rutiner och en ung tjej lyckades ta sitt liv, trots att hon hade tillsyn..Borde ha stått nått i media kan jag tycka om det, fast jag blir inte förvånad om kliniken "glömt" att lämna in en anmälan...sånt tycks glömmas ofta för kliniker är väl nästan alltid ofelbara i sina egna ögon...Anmäler man dem har man ingen insikt eller så är man rättshaverist alternativt lättkränkt..Självklart är det aldrig klinikens fel.

I ovanstående artikel tog ju Mette Marklund patientens sida, men jag undrar hur många gånger hon har skrivit "Lämnas utan åtgärd"?


Fredag Kväll..

Idag tänker jag se på "the Big Lebowski", Stef gav ett tips att jag kunde se Bolibompa ikväll, men jag tror att han får se det i sin ensamhet, den ende på hispan som gillar Bolibompa är slottsherren, han klappar händerna och kallar det underhållning i världsklass...Klockan är 19.30 och jag har precis varit på en mindre safari och handlat lite Cappuccino och dricka och kvällen kommer bli lugn, kanske rent av sömnig..Lite idol söver ju en rätt ordentligt..

Jag såg att "Ensam bonde söker fru" har börjat igen..undrar hur program idén "Ensam Hispapatient söker fru" skulle slå på TV4..Kanske är ett koncept eller?

Kvällen har varit lugn och dagen likaså. Vi har haft en praktikant en period som slutade idag och bjöd på tårta...

Ska skriva ett utlåtande till praktikantens lärare här:

Kära Lärare/Lärarinna:

Praktikanten uppvisade en klar förvirring och var inte orienterad till tid och rum. Han visade klart Anti-sociala tendenser och en allvarlig psykisk störning kan föreligga vid praktikant tillfället. Således yrkar UT att praktikanten får genomgå en större praktikperiod för ytterligare bedömning...
Näää.Jag skoja..Det var en riktigt trevlig kille som verkligen var på rätt spår i sin utbildning.

På Hispan..

Pat Punkt

Fredag...

På torsdag äts det ärtsoppa på Freeeeda..*ööh* F´låt detta är ju inte en reklamfilm..detta är ju en hispablogg..Idag ska jag softa, dricka en massa kaffe och softa lite mera. Kanske rent av går upp ur sängen en stund sen, men mest bara softa. Jag var iväg och sjöng igår och det var jättekul. Tycker att det är kul att sjunga även fast det pirrar en massa i magen innan, under och efter med en stund..Det är kul med att folk vill lyssna när man sjunger..

Om nån har nått bra tips om tv program så kan ni väl tipsa? Jag skriver mer sen!

Chip ohoj

Torsdag..Sväva i det blå..Jag har idag lagat mat..till avdelningen, det blev makaroner och ungsgratinerad falukorv, nu vart ju ketchupen slut idag så därför fick jag lite lätt vispa ihop en tzatziki, och då satte jag en elev i arbete med att riva gurka till den samt skala vitlöken, så att det skulle gå lite snabbare...Jag är bra på att samarbeta med folk så länge de gör som de blir tillsagda *ler sött*
Sen vart det återigen vattengympa och idag var jag ju seg redan innan den började, men det gick rätt bra. Som avslutning fick jag ligga med en ring runt halsen och flyta till lite avslappnande musik och det var jääätte skönt, det kändes som om man var helt tyngdlös och bara svävade i det blå *ler*

Höll på att glömma att jag gjorde så att en personal fick en utskällning igår *Flåt..my bad* Egentligen gjorde jag nog inget jag inte fick, men saken var den att säkerhets receptionen inte uppskattade att jag som patient ringde upp dem och frågade varför det tog så lång tid att godkänna ett besök...Inte populärt, även om jag inte visste att jag som patient inte fick ringa själv så borde det inte ta 1,5 veckor att godkänna ett besök..Nåja...que sera sera. Döremot tycker jag ju att vakten där nere kunde skällt på mig istället för på personalen, jag ringde ju själv och tillräknelig är jag ju så jag kan ju t.om ansvara för mina handlingar...Fast faxet med godkännandet kom efter några minuter *ler sött*

Sen en fråga till Horace Engdahl angående Nobelpriset; Måste det verkligen enbart vara folk som ingen mer än ni har hört talas om som ska få Nobelpriset? Astrid Lindgren är världens näst mest översatta författare, efter Shakepear..Är inte den bedriften värd ett Nobelpris bara det?

Citat från Hispan

Anonym patient i dagrummet:

Faan...de säger att jag är psykiskt dissorienterad....Vad betyder det egentligen? Ja jag vet inte iallafall?

Sköna lirare "Måsmannen" Eller "Mr Are you suuure?"Som nydömd är en av de första minnena när jag går ut på en inhägnad balkong, där en man står på knä och slänger ut bröd till ett gäng skrikande måsar.Jag påpekade i all enkelhet att om han satt och matade måsarna skulle de inte försvinna utan bara vara där och skrika och ha sig, han tittade då på mig med stora ögon och sa på knagglig svenska "Men..det är min bror", efter det mötet kunde man typ lägga nivån på samtalen med denne lille paranoide vilde som i sin sjukdom var ganska rolig, strömmen gick ganska ofta på kliniken, då blev han genast nojig och trodde att nån skulle hämta honom..Han stod i personalens rum och tittade ut genom förstret och sa "CIA comming to get me", en dag skojade personalen med honom och sa att det inte alls var CIA utan Mossad, då ryckte han till och sa "Are you suuure?" Sen lugnade han ned sig, han hade inga stora utbrott, han var bara lite soft-tokig...

En annan smårolig incident var då det kom ett stort paket på posten till honom och personalen öppnade paketet som de brukade och hittade till sin förfäran ett stort Excalibur svärd från Hobbex, de kallade på honom och frågade vad som var meningen med det här svärdet..Han tittade då oförstående på dem och sa "Iam king...I need a sword..I will kill dragons" (han var smått besatt av St Göran och Draken) Han gick iaf med på att ha det nere i kulverten inlåst i ett förråd, mot att han skulle få tillbaka det om det kom en drake som han skulle behöva dräpa...

Omnågot hände på avdelningen var han en av de första som var på plats och brottade ner patienten som spårat ur, det hör inte till vanligheterna ska ni alla veta..Oftast var det lungt på avdelningen så han fick inte brottas så mycket...George Bush tyckte han mycket om, så fort Bush kom med på Tv ställde han sig i givvakt och gjorde honnör, satt man i dagrummet då brukade han titta stolt på en, typ "det där...det är jag om några år", jag skrattade rätt gott då han såg en enorm gris på tv och bara spontant pekade på grisen och sa "Ariel Sharon" och sen skrattade han och gick...

"Are you suure" var nog de orden som han sa mest, som en gång då han satt och tittade på "underklädes delen" i en ellos katalog och han gjorde "vällustiga ljud" och sen sa han "Titta bara 99kr", då skulle jag skoja och sa att han då fick en fru på köpet, då lyste han upp "Arrre you suuure?? 99 kronor?" och sedan bläddrade han frenetiskt i katalogen för att hitta "rätt fru" den bilden kan jag än idag le lite åt....Sen ville han gifta sig med min mor för att han skulle slippa utvisning och tyckte det var taskigt att hon inte ville skiljas från min far för det nobla ändamålet att ge honom uppehållstillstånd.

Sen kom dagen då han ansågs transportabel och blev utvisad och det senaste jag hörde var att hans familj skaffat ett hus åt han i Beirut.....

Minnas honom lär jag alltid göra iaf!

Ödets ironi?

Murar för x-antal miljoner? Elstängsel? Säkerhetsrutiner? Och en patient klättrar över muren ändå? Det tycker jag visar på hur mkt den säkerheten var värd...Kan inte annat än hänvisa till min syn på dynamisk säkerhet...Det skulle nog fungera bättre, med tanke på att patienten stannade efter 100 meter typ känns det mer som om det var för att statuera ett exempel, fast de vet ju inte jag...

Som jag skrev innan så ifrågasätter jag påståendet att det knarkas 80% mindre...Det känns lite taget ur luften och hade jag varit reporter i det läget skulle jag nog frågat efter vad de grundar det hela på...Kan det bero på att det är färre tester? andra sorts droger? vissa går ju ur kroppen snabbt...visa syns ju inte ens på de test-stickor de använder? 80 % låter iaf befängt tycker jag..Fast i ärlighetens namn skulle det ju kunna vara så..Jag har heller inget belägg för att det inte skulle minskat så drastiskt...

Struntsamma! Idag har jag blivit informerad av personal (som läst min blogg) att jag varit på en genuin mentalsafari, då det ska vara en fullsatt bil och åka runt och titta på saker..Jag är ledsen över att ha givit er felinformation *ler sött* I fortsättningen kommer jag kalla stadspromenader för Psykiatri-Hajk (promenad). Det var ganska trevligt, vi var ute och tittade på Kronobergs slottsruin, där Nils Dacke en gång i tiden huserade. Mäktigt att känna historiens vindslag i det fina vädret!

Utmaning

Charlyene har utmanat mig på dessa frågor..Utmaningen accepteras..


Tre saker jag går igång på
Intelligenta diskussioner
Intressanta människor
Livet

Tre saker jag inte kan vara utan
familj & Vänner
Min Ibanez
Kaffe

3 saker som jag ångrar
Att jag inte tog tag i mitt liv innan jag blev sjuk och begick brott
Att jag inte kunnat vara en bättre far till min son när jag varit inlåst
Att händelser i mitt tidigare liv sårat så många

3 Saker som gör mig glad
Bra musik
Trevligt sällskap i alla dess former
Vackert väder

3 saker som gör mig arg
Statligt och instituionellt Överförmynderi
Cynism
Elakhet

3 Människor jag beundrar
Mor & Far (som en person då)
Bob Dylan
Billy Graham

3 saker som jag skulle vilja göra
Vrida tillbaka tiden 10 år
Resa runt jorden med tåg och båt
Åka till månen

3 maträtter/ingredienser i köket som du gillar
Taco
Allt med pasta
Sushi

3 TV-program som jag ser
ser knappt på tv längre..enstaka filmer och dokumentärer bara

3 saker som jag har med mig i livet
Intelligens
Musikalitet
Vänlighet

3 saker på önskelistanFrihet
Kärlek
Hälsa

3 bloggar som jag inte kan vara utan
Hmm
Virres då

Onsdag! Irritation!


(bilden tillhör smålandsposten)

Det är Onsdag, det första man ser vid frukosten är ett gigantiskt propagande reportage om Rättspsykskliniken, därsäkerhetsansvarige står vid dörren på muren och uttalar sig. Det kantas utav artiklar om fd patienter som återfallit i brott som nu i dagarna har åtalats för liknande brott de tidigare gjort sig skyldiga till och hela artikeln känns bara fel på nått sätt, inte egentligen pga det som står utan mer pga hela "feelingen bakom". De skriver att Ledningen trots skarpkritik från Socialstyrelsen inte har planer på att ändra sina ordningsregler, då de hävdar arbetsmiljöskäl..Vilket är totalt Bullshit, enda anledningen till förbudet är att KVV kräver det och det är KVV fångar som drar in pengar till kliniken. Money Talks, lagar och förordningar spelar tydligen ingen roll. De hävdar dessutom  Citat "- Antalet drogpåverkade patienter minskade i sommar med över 80 procent och det är ett mycket bra resultat. Även om vi vet att sådant här kan ändra sig snabbt.", vilket inte har ett dugg att göra med mobiltelefoner, snarare har att göra med andra faktorer.

Det verkar som om det är och förblir en dröm att alla skall vara lika inför lagen och att även sjuka människor ska få sina rättigheter tillgodosedda...Arbetsmiljö? My ass säger jag..Överförmynderi kallar jag sådant.. Lagen tillåter att kliniken inskränker på förmåner som mobiler etc för dem som inte klarar av att sköta det...Men man kan inte straffa alla för att någon på avdelningen missköter sig. Det vor e typ som att man blir av med sitt körtkort för att ens granne eller vän tas för rattfylleri "Man kan ju faktiskt supa med honom"....Rättigheter och Lagar är till för att följas, klarar en klinikledning inte av att följa rättigheter och lagar, borde de inte ha den yrkesroller de har. Om en vanlig svensson missköter lagar etc får de sparken.. 
Sådant irriterar mig, man ska fan inte som myndighet trampa på folk som inte kan försvara sig eller stå upp för sina rättigheter. Ändras lagen, så fine ha era förbud då,  men Lagen måste träda i kraft först innan den gäller..Att rehabilitera lagöverträdare genom att systematiskt och överlagt bryta lagen utan att bry sig, rimmar fruktansvärt illa tycker jag. Jag tror inte att det skulle sett ut så ifalll ledningen själva fick bekosta böterna (som lär komma) istället för landstinget. Felaktiga beslut kan alla göra, inga konstigheter i det, inegen är mer än människa..Men detta är systematiskt och överlagda kränknigar av så väl grundlagen, Lagen om Tvångsvård samt Europa konventionen för de Mänskliga rättigheterna...

Bra start på dagen att läsa sånt. Tack Smålandsposten!

Hänt på Hispan

På en anonym klinik, som är byggd lite i en vinkel, så stod två patienter och lyste med en laserpekare in i en annan patients rum för att skoja med denne..Patienten i rummet (lite lätt nojig) flög ut ur rummet skrikandes "De skjuter mig de skjuter mig med laser gevärr" Varpå personalen lugnade honom och han gick in i sitt rum igen, varpå de två patienterna återigen lyste med sina laserpekare. Pånytt flög patienten ut ur rummet skrikandes samma saker, varpå han hamnade på observations avdelningen och fick ökad medicin ett tag..

Pat Punkt analyserar: Det Där var inget snällt skämt.....

Citat från Hispan

Detta är kanske inte så mycket citat som det är reklam men på en lastbil som brukar vara vis psykakuten här står en stor logga::

Input-Vi jobbar med insidan

Hänger inte med riktigt...

I media står det idag "Alkoholexperten kan fälla Rödebypappan".. Mannen där blev alltså friad, rätten sa i media att målet skulle avskrivas "Då inget brott har begåtts". Nu ska alltså en expert vittna om att Mannen var full vid gärningen, skulle det innebära att det är en kriminell handling att vara full i sitt hem och försvara sin familj? Tingsrätten gav ju honom rätt, han hade rätten på sin sida i det läget, skulle det ändras om han var berusad i sitt eget hem? Sedan jämför media fallet med Mattias Flink i falun som i ett liknande tillstånd skjöt ihjäl 7 personer..Jag måste erkänna att jag ser inte kopplingen mellan att gå ut med ett automatvapen på stan en kväll och slumpmässigt skjuta människor och att i sitt hem skjuta någon som inkräktar och hotar ens familj och har gjort så en längre tid? Ser inte kopplingen. Självklart anser jag att Rödebypappan gick över gränsen då han skjöt killarna där nere, men kan man anses ha ett kriminellt uppsåt i det läget? Tingsrätten tyckte inte det, och jag har svårt att se ett uppsåt i det läget, släng in en psykiskstörning i mixen där så fattar jag tingsrättens friande dom...Själv säger jag varken bu eller bä åt detta fallet, jag var inte där och upplevde frustrationen och skräcken både den utsatta familjen kände, sedan även grabbarna som beskjöts... Däremot så tjatar alltid svenskar om att rättskipningen i Sverige skulle vara mer som i USA, och där skulle "Rödebypappan" aldrig ha häktats än mindre ställts till svars för handlingen...Juridiken kommer självklart att ha sin gång i detta, men att Kriminalisera alkoholdrickande i sitt hem då kan vi lika gärna skriva en stor skylt med texten "Arbeit Macht Frei" och sätta över våra domstolar för då är vi ute och cyklar.

Tisdag..Vätskebrist och Tystnadsplikt.

Började idag morgonen med att bälja i mig vatten, då jag antagligen fått lite vätskebrist igår av träningen, hade iaf kramp i vaderna (lite lätt) då jag vaknade. Vatten, mjölk och Müsli fick såldes starta denna tidsdag de 7de Oktober 2008 AD. Sen tog jag morgonens dos av piller; Omeprazol (för magen då Hispalivet pajat kistan) och Edronax (anti-depp), Jag har nu varit fri från anti-psykos medicinering i typ ett år, innan hade jag Risperdal, vilket var en riktigt hemsk medicin. Jag såg suddigt, kunde inte läsa längre stunder, var allmänt trött och seg. Huvudvärk var vanligt då medicinen gjorde mig stundtals riktigt stel. Så jag saknar den verkligen inte. Anti-depp lär jag nog få äta livet ut, iaf vill jag det, för min egen skull. Känner mig bättre med den och känner mig även säkrare med den, då jag känner att jag har kontroll över min depression så att den inte kommer tillbaka...

Jag brukar även läsa nyheter på morgonen, för att se hur det är ute i världen. Vissa här hävdar att behovet utav nyhteter är en institutionsskada, då man nästan överkonsumerar text-tv, nyheter och tidningar. Fast det är ju den insyn i samhället som många har...Det är svårt att hänga med i samhället annars. Läste idag att det har varit 132 anmälda brott mot tystnadsplikten, och ingen blivit dömd..Det går lite i linje med anmälningar på dessa ställena. Tystnadsplikt på många kliniker är under all kritik, på min första klinik visste jag typ allt om de flesta, och all info kom från personal typ. Skickar man en anmälan till Socialstyrelsen eller HSAN så kommer alltid samma svar "Lämnas utan vidare åtgärd" , vi patienter har ju alltid fel, eller har "missuppfattat situationen"..Alla vi här är ju så oerhört svårt sjuka och har ingen koll på vad som är bra för oss eller våra anhöriga. Och lagen verkar ju mer vara ett spel för galleriet, speciellt om man ska se till klinikers utspel i media angående mobiler etc, "vi får se om vi ska följa lagen" och det kommer de undan med..Visst kliniken komemr väl antagligen få böter i detta ärende, men det blir ju bara vi patienter lidande av, med indragna aktiviteter etc då det kommer innebära sämre ekonomi och således minibemanning oftare...Böterna dras ju knappast på lönerna hos dem som medvetet begår brotten, som det skulle göras för oss vanligt dödliga...

Må er tisdag bli till belåtenhet iaf..

Visitering på Hispan....*knack knack*
Patient: Kom in!
Dörren öppnas sakta..
Personal: Det är samling i dagrummet

Alla samlas i dagrummet, alla vet vad som väntar, in kommer ofta en kaffevagn då visitationerna kan ta en stund. Avdelningen fylls av folk, personal alltså, från alla tänkbara avdelningar och alla tänkbara former...Rymmen ransakas och gås igenom noggrant, precis som om inspärrade skulle gömma vapen och droger på sina rum, vilket man får förutsätta att de är i första hand ute efter att hitta..någon enstaka mobil kanske hittas, någon "ej inlämnad" rakhyvel..typ..någon gång har väl en kaffebryggare hittas på ett rum, vilket var lite småroligt, för hur "smugglas" en sån in? De går igenom typ allt i rummet och senaste visitationen hittade de en otillåten pinal på mitt rum...en USB kabel som den som hittade den ansåg var en mobilladdare (WHOT?) det var en helt vanlig USB kabel till en MP3 spelare, fast det roliga i den berättelsen är att mobil-laddaren jag hade på rummet, låg orörd i mitt fönster, öppet, då jag inte ens tänkt tanken på att gömma den då jag inte hade någon mobil..Fast det var lite lustigt tycker jag...Sen slussas man en och en ut ur dagrummet och man visiteras grundligt med en metaldetektor och man får tömma sina fickor..När man sitter i dagrummet och avnjuter sitt kaffe brukar diskussionerna gå gällande varför visiteringen blev av, ofta har något hänt, typ nån rymning eller överfall på avdelningen, det går inte att komma ifrån att det finns ett visst mått av våld på dessa ställen, men tänker man på situationen tror jag nog att det är förhållandevis lite våld. Ta 12 personer från gatan och kör dem till en avdelning, visitera dem och ta ifrån dem allt de är vana vid, som mobiler och datorer samt sällskap etc och se hur väl det går..Nej, jag tror att med tanke på situationen är det väldigt lugnt på de flesta avdelningar, visst är många snurriga och jargongen är ju inte sällan rätt hård (oftast ganska hjärtlig dock) Humorn tenderar att bli rätt grov ibland med...fast det gäller både patienter och personal...

Jag vill även belysa min gamla avdelning och den personalen där, som var fantastisk. De vågade i sin professionalitet ändå ha humor och distans, och stämningen på avdelningen var mycket god, och det är det jag skulle kalla sann säkerhet; Ett gott samarbete mellan patienter och personal. Jag är Mycket tacksam för mitt "röda vårdlag"och vårt samarbete tillsammans, Jag är glad att jag hamnade på Avd D1, för det hände mycket positivt med mig som person där och jag växte i mig själv, mycket tack vare personalens bemötande. ..Så i all ödmjukhet vill jag på denna blogg rikta ett stort tack till personalen på min gamla avdelning nu när jag kommit vidare i vårdkedjan.
DET mina vänner är som sagt sann säkerhet, inte murar och elstängsel. 

Fyyy satanIdag vart det tungt att träna Friskis...pustar fortfarande typ..Kanske är det min nu aktningsvärda ålder som tar ut sin rätt.. Kan du HLR tas hjälp emot tacksamt..Sen vart det musikgrupp, vi övade in lite låtar till konserten den 20nde...Vi går från klarhet till klarhet tycker jag, dessutom låter det bättre & bättre (kanske hör jag sämre & sämre?)

Försökte få tag på min advokat idag..han är lite upptagen dock, han ska hjälpa mig i kammarrätten och vidare i min juridiska process..Min doktor har ansökt om att jag omedelbart ska släppas då jag inte uppfyller några kriterier för LRV vård längre, då jag sedan länge varit frisk och nu dessutom har allt ordnat på utsidan..

Min doktor säger frisk! Länsrätten hävdar att jag var sjuk 2004 och måste antas lida av min tillfälliga psykos nu även efter snart 5 år..trots att jag varit helt symptomfri i typ 4 år lite drygt, varav drygt ett år utan medicin..Läkare jag har haft under åren har sagt att den typ av psykos jag drabbades återkommer efter ca 10 veckor som medicinfri, antingen så tidigt eller aldrig...Fast Länsrätten som varken är jurister eller medicinskt utbildade är av en annan uppfattning....Att lekmän säger till en doktor att han har fel i sin bedömning är väl ungefär som att man som passagerare i ett flygplan säger till en pilot att han inte flyger rätt när man inte har någon utbildning...Hybris???

Dagen har ju annars kantats av dramatiska rubriker i media; "Livstid" och "Hamnar i Specialfängelse" och "Världsekonomin åt helvete" typ...jag blir så trött på att media måste hålla på med sensationalism..räcker inte det som varit? Folk borde sluta köpa afton-blaskorna för det är inget annat är "se & hör" skit i nån av dem...Känns oseriöst. Och ska de skriva sånt så kan de ju även informera folk att ALLA som döms till 4 år eller mer i fängelse hamnar på Kumla för en lång utredning av säkerhetsbehov och så. Kumla är inget specialfängelse för sexualbrottslingar och även om det finns avdelningar för den typen av brottslingar som diskuterades i media idag på andra anstalter, tar det nog ett bra tag innan man som livstidsdömd hamnar på en sådan, då de inte har samma säkerhetsklass som Kumla och Hall, så några år på Kumla och Hall lär han få räkna med (fast det vet jag ju inte säkert). Isolering på egenbegäran är nog vad som blir aktuellt ett tag för han de diskuterade i media idag..För hans egen säkerhet..Kåken har en viss hierarki (mer än rättspsyk) där vissa brott inte accepteras och han hör till den kategorin..Högst står väl fortfarande Bank / Värdetransports rånare..varför det är ett status jobb i KVV världen vet jag inte, antagligen har det med den romatiserande cowboy western, där outlawn först tar banken sen den vackra kvinnan till fru, innan de rider in i solnedgången tillsammans....Kanske försöker de realisera nån pojkdröm om att bli cowboy?


Manic Monday!

Just another manic Monday på Hispa! Vill önska er alla en trevlig start på veckan! *stay in school o stay out of Trouble* som Robocop skulle ha sagt. Förutom att det är segt att gå upp på måndagar gillar jag nog måndagen bäst av veckodagarna. Då drar allt igång igen, dosetten fylls på med nya mediciner och grindarna öppnas för hispafolket..Idag ska jag bli frisk genom att svettas (friskis & svettis) som kliniken har varje måndag, vilket är rätt kul faktiskt..Sedan efter lunch blir det musikterapi, med musikgruppen. Det är helt klart varje veckas höjdpunkt att få spela musik!

Hoppas ni alla trivs på era jobb och skolor eller avdelningar och att veckan blir fin för er! skriver mer senare!

*byter om till träningskläder*

Blogg...reklam typ

Jag har placerat min blogg i Växjö på bloggkartan.se

Citat från Hispan

Detta sades till en anonym patient nånstans i mellan-sverige utav en mindre sympatisk läkare:

-Du är ond och du förtjänar att lida!!

Citat från Hispan

Personal blir trött på dampig patient, efter denna har dampat i några veckor:

FÖR HELVETE!! ärligt talat..när du fyller i blanketter & det står "initialer här" skriver du A-D-H-D då?

Citat från Hispan.

Anonym patient satt o skrev en ansökan om permission till stan (4tim)..han frågade hur permission stavades..en personal bokstaverade:

E

R

E

K

T

I

O

N

Anonym patient skriver o skickar in..blir sen inkallad till en dr hjälplös som skrattar så tårarna sprutar; då hade Patienten sökt 4 tim erektion i stan


Lite fakta info om vad som leder till LRV...Allvarlig psykisk störning
(APS) är en svensk juridisk term och utgör i Sverige ett nödvändigt kriterium för såväl psykiatrisk tvångsvård som rättspsykiatrisk vård. Det är inte en medicinsk term.

Allvarlig psykisk störning är huvudsakligen psykotiska tillstånd, med hallucinationer eller vanföreställningar, samt självmordsbenägenhet. Personer med personlighetsstörningar eller missbruk kan tillfälligt få psykotiska genombrott, vilket då kan betraktas som en allvarlig psykisk störning och motivera psykiatrisk tvångsvård. Personlighetsstörningar klassas dock inte i sig som en allvarlig psykisk störning och en person med personlighetsstörning kan därför dömas till fängelse och inte rättspsykiatrisk vård.[1]

När en skyldig inte kan dömas till fängelse för brott på grund av vissa allvarliga yttranden av en psykisk störning. Om den person som har funnits vara skyldig till ett brott begick detta under inflytande av en allvarlig psykisk störning föreligger fängelseförbud. Den skyldige ska istället dömas till rättspsykiatrisk vård. Beslutet fattas av domstolen utifrån ett utlåtande från en rättspsykiatrisk undersökning. Rättsläkare, psykologer, arbetsterapeuter och annan sjukvårdspersonal utreder alltså allvarlig psykisk störning, men det är domstolen (jurister) som avgör om det föreligger en allvarlig psykisk störning i juridisk mening.
(Källa: wikipedia)

Vad det inte står i wikipedias artikel är att sverige har bland världens hårdaste regler för överlämnande till vård.


Happy Birthday to meeeeeeeeeeeeeeJag har idag firat min 5te födelsedag på Hispa, men denna hör nog till de trevligare. Blev uppvaktad på morgonen av avdelningen som hade fixat frukost och en present som vart mycket uppskattat...Sen läste jag lite nyheter och sedan kom mina paranteser och hade med sig present och lite mat. Kycklingsallad blev det till mig och mor, min mindre hälsosamme far åt en pizza med bacon & ägg, den hette nog Kolestrola kan man tänka...Kanske HLR special. Sedan fixade jag till en glassbomb, eller marängswiss som det heter på fackterm, och den var god, men knappast speciellt nyttig^^ Nåja Grattis till mig och så on!

Läste idag att en psykpatient hängt sig på permission efter att nästan ha strypt sin sambo. Patienten hade inte tidigare visat våldstendenser, men tagits in på vård pga självmordsrisk, jag antar att självmordsrisk innebär att man varit djup deprimerad, vilket får mig att tänka på Mats Dernevik som jag kritiserade tidigare som enligt sin forskning säger att deprimerade människor inte begår våldsbrott...jag ser då på dels den händelsen...skolmassakrar...rubriker i media om oprovocerade våldsbrott där gärningsmännen varit sjuka och med depressivitet i botten..Jag vet inte hur han tänker vår käre Dernevik...men en titel betyder ju allt i dessa frågor och en sån mans definition av depression är:

*Kommer du upp ur sängen? = Icke deprimerad!
*Kommer du ej upp?= Depression..

Det är en väldigt förenklad syn på vara och inte vara tycker jag..Jag har varit svårt deprimerad men dock tagit mig ur sängen 99% av alla dagar...Så Derneviks forskning och kompetens ifrågasätter jag starkt, ifrågasätter även hans resultatforskning där han påvisar hur duktiga de är vid hans klinik, trots att socialstyrelsen visade 2004 på ett likadan riksgenomsnitt...ingen klinik stack ut avseendevärt åt något håll...

Läste även en artikel om det "glamorösa" gangster livet...så här citerade expressen:

Jerzy Sarnecki är kriminolog på Stockholms universitet. Den bild han målar upp av de yrkeskriminellas liv - baserat på svenska och utländska studier - är
deprimerande:
- De blir tidigt sjuka och dör tidigt. Det är tydligt i alla studier. De blir ihjälslagna, de dör av överdoser eller av alla de somatiska sjukdomar de drar på sig. Andra blir handikappade av olika skador de får i slagsmål. Många äldre kriminella lever alldeles eländiga liv.
En studie från Karolinska institutet visade 1993 att risken att dö i förtid är ungefär lika stor för den som är kriminell som för den som lider av cancer eller en hjärt- och kärlsjukdom.
Efter 20 år hade en fjärdedel, 160 av 620, av de ungdomar som forskarna följde dött. De flesta av de avlidna fick en våldsam eller en alkoholrelaterad död.

Vad Jerzy inte säger är hur glamoröst det måste vara att se sverige från baksätet i en TTP bil (transporttjänst) och insidan av Kumla, Hall, SSS där de alla hamnar x-antal år under sin yrkesverksamma karriär, vad de unga inte fattar är att man inte kommer upp till ledarnas status "bara sådär", visst många får mycket cash, bilar och tjejer, men allt tas ju ifrån dem då de hamnar på kåken eller i en grop i skogen..De citerar även en avhoppad gangster som beskrev rädslan han levde i och man kan ha hur mkt status som helst, men den är inte värd mkt när man blir beskjuten av automatgevär eller stormad av insatsstyrkan..Jag har stött på en del av dessa människor, men jag har aldrig delat deras idealiserande utav gangstersfären..jag tycker att det är barnsligt och att de borde klippa sig och skaffa ett hederligt jobb så att de kunde se sina mödrar i ögonen hemma istället för besöksrummen på kåken...

Gangster Teori ala Pat Punkt...Jag har en Icke-vetenskapligt beprövad teori om Gangsters och Biljard, detta efter 4,6 års studerande utav detta fenomen och har efter nogrannt övervägande konstaterat att ju bättre folk är på biljard på ett sånt här ställe...ju större gangster är personen ifråga..Som sagt är det inte vetenskapligt klarlagt ännu,men studien fortgår ett tag till...


Bra skrivet! *läs*

Peter Birro har skrivit en riktigt bra debatt artikel..läs den gärna

Peter Birro debatt

Beklämande om "KMR"

<-- bild från KMRs hemsida.

Såg innan idag ett reportage om "Kommittén för mänskliga rättigheter" eller KMR som de kallar sig. Jag visste innan att KMR var en del av Scientologin, för er som inte känner till Scientologin så är det en av världens mest manipulativa och farliga sekter som drar många människor i fördärv. Man ska inom Scientologin avancera i grader genom kurser som skuldsätter människor så att de blir livegna och sektens egendom. De skyltar med kända namn som Will Smith, Tom Cruise och John Travolta, och bara det lockar ju en massa, framför allt unga människor till dessa psykopater som endast vill dem ont..

KMR har en ganska flashig hemsida och allt ser seriöst och förtroende ingivande ut, men läser man rubrikerna så är den rent anti allt vad psykiatri heter, man ska ju vända sig till Scientologin för att få hjälp med sina psykiska åkommor, de skyller de finska skolmassakrerna på anti-depressiva mediciner, de blev sjuka och aggressiva av sina mediciner, jag har hört de resonemangen förr och man har gör studier på det, men jag undrar om det inte är orsakerna till medicineringen som får människor att begå hemska handlingar och inte medicinerna....Det som egentligen är mest beklämande är att namnet får folk att tro att KMR värnar om människor och vill belysa hur hemsk psykiatrin är, och namntet i sig är oerhört manipulerande då det inte har något med rättigheter att göra...

Även behandlingshem /drogrehabiliteringskedjan Narconon är en del utav scientologin och de används ju flitigt utav svenska kommuner och landsting, vilket även det är beklämmande.  Destruktiva sekter har inget existens berättigande i samhället anser jag då de inte verkar för de demokratiska värderingar som vi lever efter, men de hävdar dem i sitt egen syfte...Förbjud dem hela bunten anser jag!

Jag har själv i en turbulent livsperiod varit och nosat i en del sekter, men blev tack vare omtanke från föräldrar aldrig direkt involverad i någon. Jag deltog i en del möten dock med en grupp i min förra hemstad, man skulle kunna ifrågasätta, fast inte i sekt mening då sekter ska vara slutna etc..detta var nog mer av kult karaktär, som inte är direkt sluten eller destruktiv, snarare lite småtokig och udda då...Jag är rätt säker på att man inte söker sig till sekter om man är "hel" som människa och är man trasig inombords så får de snabbt håll om en...Håll er borta från sånt..

Lördag..Sista dagen innan dagen D

Det är Lördag den 4de oktober, dagen innan min 29nde födelsedag, min femte födelsedag på klinik. En födelsedag ser lite annorlunda ut på klinik kan man lungt säga..Det finns naturligtvis värre dagar att fira på institution, nu är jag ju på väg upp i åldern så jag är inte så sugen på födelsedagar mer, som sagt, jag ska hävda några år till att jag är 25. Det är en bra ålder...

Jag är ju numer på en såkallad U-enhet, Utsluss för er som är nya i denna svängen och det är en totalt skillnad måste jag säga. Vi sköter oss mer själva och idag har jag gjort en Potatisgratäng ala Loco till avdelningen, den är lite speciell då det är champinjoner, purjolök och Keso i den samt lite grädde.

<-- (obs berätta inte för mina päron att jag kan laga mat, de kan förvänta sig att jag gör det då de kommer..*shhhhh*)

Helt klart en stor smakskillnad mot centralkökets mat, denna hade vi t.om kryddor i *ler*

Jag vet inte om ni vet att Göran Hägglund varit i stan och pratat med psykiatriledningen och lokala politiker och det måste ha varit en diskussion på högnivå, nästan i klass med "Snillen spekulerar", de hade väl om man tolkar media enats om att lagen ser ut som den gör och kan behöva utredas....De är värda sin lön de där politikerna*ler* Det ska bli trevligt att mina päron kommer imorgon och jag ska fixa ihop en glassbomb som vi kan snaska på, har köpt glass och andra ingredienser, dock fanns inget nötstrussel, kan inte för min värld fatta varför affärer har allt utom det? Men jag är nog bortskämd sedan tidigare med att ha välsorterade affärer..

Jag började förövrigt dagen med att läsa nyheterna och de skjuter visst och bråkar en del i landet, undrar om det är pga landets välfärd eller avhumanisering som det gör det? Jag vet inte varför allt måste dra mer åt USA hållet? Är det ett land man borde eftersträva att likna? 3,5 miljoner inlåsta i fängelser, säkert det dubbla på psykiatriska kliniker? 100 tals mord varje månad och inget socialt välfärdsystem med hjälp till de som behöver? Jag vet inte varför det är så lockande men, men..så är det..

Ikväll ska jag även träna...lyfta skrot..eller nja..skrot och skrot, det har ju kriminalvårdsanpassat kliniken så alla lösa vikter är ersatta av maskiner som man får träna med..det har vad jag vet aldrig varit nått problem med de lösa vikterna, men Nyllet fick ju för sig för några år sedan att interner tränar "upp sig till oanande propotioner"... Jga vet inte om det går att träna upp sig till "oanade propotioner", inte utan doping iallafall, så då kanske de skulle satsa på att avhjälpa drog/doping problemen på institutioner..Psyken och kåkar svämmar ju över med knark och annat olämpligt, fast får man tro politiker är ju dessa platser "drogfria miljöer", snacka om bra koll..

Första frågan som nydömd på hispan, var vilka droger jag gick på och vilka jag ville att de skulle fixa till mig. Jag sa att jag inte gick på droger och aldrig har gjort, då fick jag svaret "jaha, men vill du testa så säg till". Det är ett stort problem, mobiler etc är inte ett stort problem...De säger att folk skaffar knark med sina mobiler? konstigt då att knarket inte minskar i takt med förbudet *vaaad kan det bero på?* Jag är glad att jag aldrig hållt på med knark o skit för jag tror att det skulle vara svårt at vara på en sån här plats om man ska kämpa med drogsug, när tillgången är så utbredd...En klinik jag var på i början, där satt ett gäng ganska öppet i ett dagrum med en flaska whiskey som de avnjöt i goda psykopaters sällskap..hela avdelningen stank sprit, men personalen "anade ingenting"...*yaaaa*

Skriver kanske mer senare! Chip o ohoj!


Friday Im in Love...


<--Mannen på bilden är Eddie Meduza och har ingen med psyk att göra ^^

Fredag kväll, ikväll kommer ett antal svenskar gå ut och hitta ragg för kvällen, x-antal av dem kommer om nån vecka behöva äta penicillin andra behöver läggas in på detox. På hispan sjunker man ner i helg dvala och allt blir än mer lungt. The Cures text, Friday Im in love, handlar om att han inte bryr sig om veckans andra dagar, då det är fredag allt händer, det är då han blir kär. Här är de flesta dagar lika och kärlek stängs av med mediciner. Mina päron kommer hit på söndag igen, då ska det firas att jag blivit ett år äldre...Jag tycker att jag kunde få hävda att jag är 25 i några år till, inte 29..det är för nära 30. Åldersnoja blir nog värre som inlåst, det ä'r ju en massa saker man vill göra innan viss ålder, och man ser åren vissla förbi och det kan vara tungt. Det sjuka är att jag varit inlåst så länge nu att jag egentligen inte "längtar ut" längre, visst vill jag ut och leva igen, men inte så som det var ibörjan. Det är väl en naturlig del av hospitaliserings processen man går igenom. Inlåsningen blir ju ens hela existens, även om det är en form av pseudo-existens. Man lever och har en vardag, men är ändå inte riktigt en del av samhället... Det känns lite som om de bygger mer och mer murar för att bygga bort problemet med sjuka människor; typ "sitt ni där så sitter vi här" mentalitet. Jag tror att det bästa psykiatrin kunde göra är att låta det bli mer insyn och på så sätt minska fördomar och rädslor...Fast jag vet inte, jag tjänar inte 100.000 i månaden så därför vet jag inte vad jag pratar om i, samhällets mening iaf.

Idag har jag ätit en god hemma lagad lunch, stroganoff med ris, en riktigt fin rätt må jag säga. Dagen och kvällen kommer bli lugn, jag ska handla lite gott till söndag, men annars kommer det bli en soft Fredag, Kanske lyssnar jag på The Cure och läser, eller inte. Vad jag vet är att det inte blir nån dans iaf *ler*

Citat från Hispan

-DU!! (till mig) När jag går (lämnar jorde livet) Då tar jag faan porren med mig!

Anonym patient

Pats analys: Jag tror att han menade hela branchen....o den kan han ju ta med sig kan man tycka, den leder inte till mycket gott iaf..


Lite allvar i inläggen...Torsdag kväll

f

En inställning många i landet tycks ha är att psykiskt sjuka personer, bara behöver rycka upp sig och ta tag i sitt liv. Så farligt kan det ju inte vara, för "alla mår ju dåligt ibland". Jag kan säga att det är en satans skillnad på att "må dåligt" och att vara djupt deprimerad, med all en ångest och snedvrida självuppfattning det innebär..."Rycka upp sig" är inte lätt att göra om man nästan spyr av ångest då man går ur sängen och inte sovit mer än någon timme, om än det...I mitt eget fall gick jag med svår depression i många år, mina föräldrar försökte febrilt se till att jag fick hjälp men vem lyssnade på dem? Jag fick recept på recept med anti-depressiva mediciner, som jag ärligt talat tänker och tror idag gjorde saken mycket värre då de inte hjälpte min depression utan snarare förvärrade den, inte förrän som dömd fick jag en medicin som fungerade, lite sent kan man tycka, efter domen förstod ingen läkare jag stött på varför jag inte blev inlagd med den svåra depressions problematik och periodvisa suicidala tendenser...De ansåg att jag borde lagts in 2001 redan, istället gick åren och jag blev till slut så depressiv att det övergick i vanföreställningar, ibörjan kanske de inte var så farliga, men det blev värre och värre i takt med att min sömn blev värre, min läkare pratade inte med mig utan skickade recept på posten till mig och förlängde min sjukskrivning genom att jag hade kontakt med hans sköterska..Jag anser retrospekt att han borde remitterat mig till psyk, men jag fattar att han inte gjorde det då jag utåt sett var relativt välfungerande, så ingen skuld ska läggas på honom, även om man kan ana viss tendens till tjänstefel. Psykoser, är det absolut jävligaste man kan vara med om tror jag, iallafall på individuell psykisk.-basis.

Jag var en av dem som hade tur. Min psykos var en tillfällig, och den beräknas aldrig komma tillbaka igen. Alla har dock inte samma tur. Vissa går igenom det helvetet jag gick igenom en period, fast de har det hela livet. Och vad får de för hjälp? Min första psykolog sa då jag var nydömd att min typ av psykos nästan aldrig händer och de gånger de händer slutar sällan med rättspsykiatriskvård, utan med självmord, då tillvarom blir för kaotisk för dem. Han hade inte haft en patient på 30 år som haft min typ av psykos, så det är väl rätt ovanligt. Jag har också turen att ha många kvar på utsidan som stöttar mig och tänker på mig, många har inte något. Jag var idag iväg i ett andaktsrum där det satt en gammal tant och grät och sa till en att hon kände sig så ensam och att hon inte ville åka hem igen, till ensamheten. "För frisk för klinik" säger de, men gäller det inte att man ska få må bra med? Frisk eller sjuk spelar väl egentligen ingen roll så länge man mår bra i sin situation? Många sjuka är fullt tillfreds i sin situation, som "Slottsherren" tex, han lider inte av sin sjukdom mer än vad en frisk skulle lida av em influensa. Det är ju inte mindre synd om honom så klart, men lider gör han inte. Däremot lider människor, som ingen har.

Jag är idag klassad som frisk, utan risk för återfall i brott som de måste bedöma för utskrivning, hur man kan döma någon påförhand för något de kan göra eventuellt i framtiden fattar jag inte egentligen, men det är ju en annan diskussion. depression och sömn är under kontroll, sover som ett barn och mår bra, allt till trots. Men utan allt stöd från vänner, familj, och personal och läkare på min nuvarande klinik skulle jag inte varit där jag är idag. Men jag önskar jag kunde fått hjälp 2001...

Att gå från en djup depression och livshat till att gå till att må bra och se ljust på livet, jag är rent av nyfiken på livet. Något jag önskar att alla kunde få vara.

I morgon är det fredag-

Torsdag, 2 Oktober..Torsdag..Lördag dagarna spelar ingen enorm roll, de flesta dagarna ser likadana ut, och har väl gjort i snart 5 år. Lite småvariationer är det ju, men inga omvälvande situationer. i dag har jag iaf vattengympat, pass nr 2 i ordningen, och det var lika kul denna gången tycker jag. Kul att få känna sig lite smidigare än den normala bankvalvs-känslan jag har då jag rör mig..All cred till gympalärarinnan! På förmiddagen slängde jag ihop en Vegetarisk Tacogratäng till avdelningen, till vår pedagogiska lunch och den verkade uppskattad..

Jag läste på Aftonbladets hemsida igår; det var en artikel där som gjorde mig riktigt pissed-off. En ung kille i England hade klättrat upp på en hög byggnad och skulle hoppa, polisen försökte få ner honom i flera timmar, naturligtvis samlas ju en stor folksamling som det alltid gör vid tradedier, då folk vill se misär. Det som gjorde mig förbannad var at folkhopen ropade till den deprimerade unge killen att han skulle hoppa..Hur faaaaan är man som människa funtad om man i friskt tillstånd står och ber någon ta livet av sig? Man kan ju undra vart världen är på väg...

Såg Leffe GW och Hasse Aro på Efterlyst igår, eller "Ring så golar vi" som det kallas på interneringsanstalter, GW är ju en rätt skön snubbe, lite lagom flummig och a-social men med ett skarpt intellekt, Hasse Aro verkar ju lite mer besatt av att verka hård och tuff, tyvärr når han inte riktigt ända fram utan framstår mer lite "nördig"...Programmet i sig är en god idé, när det används i syftet att lösa brott och få tips,även om de inte lär fånga något "storvilt" genom programmet. Men att hänga ut folk som redan är arresterade och dömda, är för mig obegripligt...Är nyhetsvärdet så stort i rättegångar och domar? Jag tycker det verkar som de flesta bara vill spy på sådana reportage och artiklar. Vad hände med nyheter som är goda och samhällsfrämjande? Utan GW skulle inte Efterlyst vara så populärt tror jag..jag stängde iaf av efter 7-8 minuter och såg på film istället. Filmen var bra, fast lite väl ruggig för min smak...

Ikväll blir det nog en liten tur ut på området, lite luft och kanske en fika nere på gråmassivet (kioskbyggnaden)
Skriver nog mer senare!

Citat från Hispan..

Sagt av anonym personal om julskyltning:

"Förra året var ju helt värdelöst..vi bara betalade inträde..och gick o spydde, mer var det inte."

1 Oktober, Asien temat fortsätter på HispaDörren öppnades glada sprang vi alla ut, och ner på staden på vår safari. Vi hamnde återigen på asiatisk resturang, men denna gång var det buffé, mat i alla former och smaker, både kött och grönt, men viktigast av allt Sushi!! Vi alla åt och mumsade i oss maten med glädje. Vi måste ju bevara denna asiatiska tradition tycker jag, klinikledningen måste ju dessutom tro att vi alla är Ninjor, då de av säkerhetsskäl sågat ner träden så att ingen skulle kunna klättra upp i dem och sen vidare upp på taket, vilket skulle innebära ett hopp på ca 5 meter...Fast det vore ju ingen match för oss vältränade hispa-ninjor så klart..Nu verkar de väl ha insett det absurda i detta och slutat såga ner träden, bara en rastgård vad jag vet blev drabbad, och det var den finaste av de alla...

Jag är dock i smärta..Jag vet inte vad som hänt, ett av fyra scenarion kan ha inträffat:

1. Jag har sträck mig i min skuldra för att jag tagit i för hårt...*yaaa right*
2. Jag har legat konstigt i natt och har därför ont.
3. Genom min träning kan jag ha stött på en muskel jag inte aktiverat på x-antal år..
4. Latmasken säger till mig att sluta träna annars jevflar!

Jag tror mest på scenario #3 då jag inte varit jätte aktiv på  några år..fast det återstår och se..Latmasken skall iaf bekämpas och övervinnas *Rocky vrål*

Jag vet inte hur er del av landet har sett ut idag, men här har det regnat sedan, ja mer eller mindre 12 februari 2007, nu är det lite uppehåll för stunden, men känner jag stan rätt börjar det lagom tills man ska gå ut imorgon...

I morgon väntar gymping i vatten, pass nr 2 och det ska bli spännande, det var rätt trevligt senast, vatten är ju inte så tokigt..

Skriver kanske nått mer senare:

Må väl

Hälsningar:

Pat "Shogun" Punkt

Ps. Om Träning nu är så nyttigt...varför är alla idrottare sönder i kroppen vid 35?


RSS 2.0